Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zítra se otevřou papírnictví a obchody s dětským zbožím. Vláda bude žádat o prodloužení nouzového stavu

Od zítřka mohou znovu otevřít papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi. O uvolnění opatření dnes rozhodla vláda. Kabinet se také na svém dnešním jednání shodl, že požádá o prodloužení nouzového stavu o dalších třicet dní.

Papírnictví a obchody s dětským oblečením mohou od úterý otevřít

Vláda na svém dnešním jednání schválila, že od úterý budou moct znovu otevřít papírnictví a prodejny dětského oblečení a obuvi. Výjimku zatím nedostanou prodejny spodního prádla, o kterých mluvil včera v České televizi premiér Andrej Babiš.

„Je pravda, že od 27. prosince i s ohledem na sezónnost se množí požadavky zejména mladých rodin, aby bylo možné koupit malým dětem oblečení, protože dorůstají, a obuv. A i když je možné toto zboží koupit na internetu, ne všichni se k němu dostanou. Stejně tak je to i s papírnictvím,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Školy budou pokračovat v současném režimu

V současném režimu, který odpovídá pátému stupni PES, budou příští týden pokračovat i školy. Otevřeny budou jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Zbytek bude fungovat v rámci distanční výuky. Na twitteru to dnes oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová už dříve řekla, že prioritou resortu je zejména co nejrychlejší obnovení prezenční výuky závěrečných ročníků základních a středních škol. V lednu se to ale nestane.

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. O rozhodnutí kabinetu informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Budeme apelovat na poslance, aby nouzový stav prodloužili. Z mého pohledu žádná jiná bezpečná alternativa není," řekl. 

Pokud vláda získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Nouzový stav zatím v Česku kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 22. ledna ledna. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude Sněmovna jednat zřejmě ve čtvrtek 20. ledna.

Sněmovna při podzimní vlně epidemie dostala od vlády už čtyři žádosti o prodloužení stavu, který umožňuje vymáhání opatření proti šíření nemoci. Koncem října souhlasila Sněmovna s prodloužením stavu nouze o 17 dnů a ve druhé polovině listopadu o 22 dnů, potom na návrh komunistů o 11 dnů. Před vánočními svátky Sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu o 30 dnů. Kabinet chtěl měsíc vždy.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů, nynější trvá víc než sto dnů. Váže se na něj většina vládních protikoronavirových opatření. Lze také nasadit například vojáky pro pomoc ve zdravotnictví a v domovech pro seniory.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, vláda, opatření, PES, nouzový stav, oblečení, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Andrej Babiš, Česká televize, Robert Plaga, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra se otevřou papírnictví a obchody s dětským zbožím. Vláda bude žádat o prodloužení nouzového stavu  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.