Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Po Vánocích se do lavic dnes vrátili jen prvňáci a druháci. Skóre PES kleslo na 85 bodů

Do lavic se dnes po prodloužených vánočních prázdninách vrátí jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, znovu se otevřou ještě mateřské a speciální školy. Zbytek žáků a studentů se kvůli šíření epidemie koronaviru bude opět učit distančně. V Praze a dalších městech se obnoví provoz škol pro děti zdravotníků a dalších profesí potřebných pro zvládnutí nákazy. Skóre PES kleslo v celém Česku i v Praze na 85 bodů. Za neděli přibylo 6220 nových případů koronaviru.

Žáci se před Vánocemi vraceli do škol postupně

Žáci a studenti základních, středních a vyšších odborných škol šli naposledy v tomto školním roce do školy v pátek 18. prosince. Na pondělí a úterý před Vánoci ministerstvo školství vyhlásilo dny boje proti nemoci covid-19 a prodloužilo tak vánoční prázdniny, které měly původně začít až den před Štědrým dnem.

Provoz škol omezila od první poloviny října druhá vlna koronavirové epidemie. Žáci se začali vracet do lavic postupně v omezené míře od 18. listopadu. V poslední vlně uvolňování opatření ve školství začala 7. prosince střídavá prezenční a distanční výuka středoškoláků a na vysokých školách se obnovila praktická výuka ve skupinách do 20 lidí. Do škol tou dobou už chodili všichni žáci prvního stupně základních škol, deváťáci a studenti závěrečných ročníků středních škol.

Školy pro děti zdravotníků

Praha naposledy podle pokynů vlády péči o děti zástupců klíčových profesí zajistila od listopadu, pro tyto účely vybrala asi 60 škol. Vedle zdravotníků, policistů či hasičů sem mohou svoje děti ve věku od tří do deseti let poslat také například zaměstnanci kurýrních a doručovacích služeb a pracovníci zajišťující svoz komunálního odpadu či dodávky elektřiny, tepla a zemního plynu.

V Praze se od pondělí znovu otevřou školy pro děti zdravotníků

Školy pro děti zdravotníků, členů IZS a dalších důležitých profesí opět od pondělí otevře pražský magistrát. Kvůli epidemii koronaviru budou od pondělí 4. ledna do škol v celém Česku chodit jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, školy...

Období talentových zkoušek na střední školy prodloužilo ministerstvo školství kvůli epidemii koronaviru. Na umělecké obory a konzervatoře se budou konat ode dneška do 31. ledna, zatímco původně mělo být jejich období v lednu asi o polovinu kratší. V případě sportovních gymnázií se termíny talentových zkoušek prodlouží do 31. března. Původně se tam tyto zkoušky měly konat ode dneška do 15. února. Přihlášky mohli zájemci o obory s talentovou zkouškou odevzdat do konce listopadu.

PES v Česku klesl

V neděli laboratoře v Česku odhalily 6220 nových případů, což je zhruba o 1250 více než v sobotu. Z téměř 15 tisíc testů bylo 41,9 procenta pozitivních. S nákazou se nyní v Česku potýká téměř 120 tisíc lidí.

Rizikový index protiepidemického systému PES klesl na 85 bodů ze sta, předchozí tři dny byl na dosud nejvyšší hodnotě 90 bodů. Nadále ale celostátní skóre zůstává v nejvyšším, pátém stupni pohotovosti, a to šestý den po sobě. Důvodem poklesu hodnoty PES je snížení takzvaného zjednodušeného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a to z 1,4 na 1,31. Zbývající tři ukazatele určující hodnotu PES se ale mírně zhoršily. Vyplývá to z aktuálních informací na webu ministerstva zdravotnictví.

PES klesl i v Praze, zůstává na nejvyšším stupni

Epidemické skóre PES v Praze dnes kleslo po třech dnech z 90 na 85 bodů. Hlavní město ale nadále zůstává v pátém, tedy nejvyšším stupni rizika. V neděli přibylo v metropoli 841 potvrzených případů nemoci covid-19. Bylo to o 250 víc než před týdnem, kdy ale mohly statistiku ovlivnit nižší počty testů na nový typ koronaviru v období vánočních svátků. Vyplývá to z aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, školy, žáci, PES, nakažení, Praha, Vánoce, Česko, COVID-19, pandemie covidu-19, zdravotnický pracovník, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Štědrý den, Protiepidemický syst

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Vánocích se do lavic dnes vrátili jen prvňáci a druháci. Skóre PES kleslo na 85 bodů  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.