Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Česko přešlo na čtvrtý stupeň systému PES. Co všechno se ode dneška mění?

Od dnešního dne se Česko kvůli zhoršené epidemické situaci vrací do čtvrtého stupně systému PES. Po dvou týdnech se tak opět uzavřely restaurace, hotely, posilovny či bazény. Podobně své brány uzavřou také galerie, muzea a památky. Několika výstavám ale ministerstvo kultury udělilo výjimku. Platit bude zákaz nočního vycházení od 23 do 5 hodin a shromažďování většího počtu lidí. Naopak obchody a služby zůstanou i v tomto stupni otevřené. Dnes se také na některých místech poprvé rozjedou vleky a lanovky.

Shromažďování a zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou

Od dneška je obnoven zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou, shromažďovat se může maximálně šest osob, a to vevnitř i venku. Stále platí zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. 

Uzavření restaurací a hotelů, omezené bohoslužby, svatby a pohřby

Restaurace i hospody jsou od pátku znovu uzavřeny a mohou provozovt pouze výdejová okénka nebo rozvoz. Z okének se však nesmí prodávat alkohol, který je urcčený k okamžité konzumaci na ulici. Uzavřeny jsou také herny a kasina.

Pro rekreační účely také musí zavřít všechny hotely a penziony v Česku. 

Na bohoslužbách může být obsazeno jen dvacet procent kapacity kostela. Povoleny jsou půlnoční mše na Štědrý den, a to i přes zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou. Svateb a pohřbů se může zúčastnit maximálně dvacet osob, dosud to bylo třicet.

Na Štědrý den lidé budou moct na půlnoční mši i do obchodu. Vláda však bude žádat o prodloužení nouzového stavu

Lidé se budou moct na Štědrý den zúčastnit půlnočních mší, přestože má kvůli epidemii koronaviru platit zákaz vycházení z domu. V kostelech bude možné využít jen pětinu míst a lidé budou muset mít roušku nebo respirátor. Příští čtvrtek si lidé...

Uzavření sportovišť, muzeí i galerií

Pro amatérský sport se zavřou vnitřní sportoviště. Venku mohou trénovat maximálně šestičlenné skupinky. Mohou bý otevřeny některé lyžařské areály.

Musí být rovněž uzavřeny galerie, muzea, památky, veletrhy, zoo a botanické zahrady či knihovny. Nadále bude však možné navštívit některé výstavy se zahraničními výpůjčkami. 

Obchody a služby

Bez ohledu na velikost a sortiment zůstávají otevřené všechny obchody. Musí se však dodržovat přísná hygienická opatření, tedy zakrytí úst a nosu, dezinfekce rukou, rozestupy a maximálně jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

Obchody mohou mít otevřeno v neděli, stejně jako na Štědrý den. Je povolen prodej vánočních kaprů a vánočních stromků v rámci opatření o konání venkovních trhů. Na nich se mohou prodávat pouze potraviny, ale je zakázána jejich konzumace na místě. Omezen je také počet stánků.

Otevřena zůstávají kadeřnictví, kosmetické služby či solária, pokud nejsou součástí provozovny, která je zavřená, například bazénu. 

Zavřeny jsou bazény, fitness centra či wellness centra.

Poslední školní den

Děti jdou dnes naposledy před Vánocemi do školy. Ministerstvo kvůli koronaviru prodloužilo vánoční prázdniny, žáci se do lavic vrátí až 4. ledna. Mateřské a vysoké školy budou příští pondělí a úterý fungovat už podle přísnějšího čtvrtého stupně v systému PES.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, covid-19, PES, čtvrtý stupeň, nařízení, Česko, Protiepidemický systém České republiky, obchod, muzeum, hotel, Ministerstvo kultury České republiky, Štědrý den, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko přešlo na čtvrtý stupeň systému PES. Co všechno se ode dneška mění?  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.