Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Štědrý den lidé budou moct na půlnoční mši i do obchodu. Vláda však bude žádat o prodloužení nouzového stavu

Lidé se budou moct na Štědrý den zúčastnit půlnočních mší, přestože má kvůli epidemii koronaviru platit zákaz vycházení z domu. V kostelech bude možné využít jen pětinu míst a lidé budou muset mít roušku nebo respirátor. Příští čtvrtek si lidé budou moct také nakoupit. Úlevu ze zákazu nočního vycházení ale vláda nepřijala pro oslavy přelomu roku. Vláda také bude žádat o další prodloužení nouzového stavu.

Na bohoslužby v roušce a s rozestupy

Od pátku se počty lidí na bohoslužbách změní z třiceti na dvacet procent kapacity kostela. Maximální kapacitu lze využít jen pro sedící účastníky. Ve třetím stupni systému PES mohli lidé kostel naplnit z třiceti procent jeho kapacity. Mezi sedící v jedné řadě musí být dvoumetrové rozestupy.

Ve třetím i čtvrtém stupni platí pro bohoslužby zákaz hromadného zpěvu. Někde se už dříve rozhodli, že letos tradiční půlnoční vánoční mši neuskuteční. Budou třeba v čase před 23. hodinou, kdy začíná pkatit zákaz vycházení, či se uskuteční on-line.

Vláda dnes na tiskové konferenci také oznámila, že na Štědrý den si bude možné nakoupit. O zmírnění opatření během Silvestra vláda podle Blatného neuvažuje. Podle ministra se nejedná o duchovní potřebu, na druhou stranu je podle něj možné přelom roku oslavit za dodržování vládou přijatých opatření.

Bude nouzový stav prodloužen?

Nouzový stav na jaře trval v Česku 66 dnů. Ten nynější je zatím 79 dnů. Pokud by Sněmovna souhlasila s prodloužením o dalších 30 dnů, délka nouzového stavu by se přehoupla přes sto dnů.

Vláda bude v úterý ve Sněmovně žádat o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Trval by pak do 22. ledna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že žádost o prodloužení dnes schválil kabinet. Již druhý letošní nouzový stav platí v Česku od 5. října zatím do 23. prosince

Podle části opozice není třeba stav nouze prodlužovat, kritizuje to, že vláda opatřeními diskriminuje některé obory a nepřijímá dostatečné kompenzace. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) už dříve uvedl, že pro poslance chystá analýzu protikoronavirových opatření, pro která by nebyl stav nouze potřebný, a naopak těch, pro která je nezbytný. Za současné situace je nicméně podle něj nouzový stav nezbytný.

Ohodnoť článek

Foto tyn.cz

Štítky koronavirus, Štědrý den, nakupování, vláda, půlnoční mše, nouzový stav, kostel, pandemie covidu-19, Jan Blatný, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, silvestr, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Štědrý den lidé budou moct na půlnoční mši i do obchodu. Vláda však bude žádat o prodloužení nouzového stavu  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.