Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

„Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý vládní tým, aby pochopili, že to nařízení je absolutně nesmyslné,“ říká prezidentka České komory fitness

„Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý poradní tým vlády. Rychle by pochopil, že toto nařízení je absolutně nesmyslné. Pro cvičící to neznamená bezpečí, ale naopak – nejen obrovský diskomfort, ale především zdravotní rizika,“ reaguje na nařízení nosit při cvičení ve vnitřních prostorách povinně roušky prezidentka České komory fitness, Jana Havrdová.

Patnáct metrů čtverečních a skupinové lekce 9+1. Ale v rouškách

Vnitřní sportoviště včetně fitness center mají začít od čtvrtka 3. prosince fungovat v režimu, kdy pro jednoho člověka bude vyhrazeno 15 metrů čtverečních, a lekce skupinových fitnes budou 9+1. Všichni ale budou muset mít nasazenoou roušku. A to je podle prezidentky České komory fitness Havrdové zásadní problém, který s sebou nese velká zdravotní rizika.

Nemožnost správně dýchat a nedostatečný přísun kyslíku mohou znamenat pro mnohé cvičící zdravotní komplikace, jako je třes či dokonce mdloby. Zvětšuje se tzv. mrtvý prostor, kdy opakovaně vdechujeme již vydýchaný vzduch a nedochází k dostatečnému odvodu vydýchaného CO2. Následně dochází k hromadění hlenu a bakterií v roušce, a ta tak už po několika minutách cvičení nemusí být účinná. O negativním vlivu roušek na psychiku ani není třeba mluvit,” říká Havrdová s tím, že právě podle lektorů fitness je kvalitní dýchání základ.

Vnitřní sportoviště jsou připravená na otevření

Fittness centra jsou z nařízení vlády uzavřena od 9. října.

Podle Havrdové je to klíč ke kvalitnímu pohybu, ale tak ke zlepšení výkonnosti a kondice. Přispívá také ke klidné mysli, schopnosti se koncentrovat a v neposlední řadě také ke snížení stresu.

Vnitřní sportoviště i fitness centra jsou podle Havrdové připravena na otevření svých provozů, a to za dodržení minimálního počtu cvičících, patřičných rozestupů i maximálního dodržení hygienických opatření. Nařízení nosit při cvičení roušky je podle ní nejen nevhodné pro cvičící, ale doslova likvidační pro celý tento obor.

Fitness centra se dostávají na hranici přežití

Finanční rezervy, které podnikatelé měli, totiž vyčerpali již v první vlně pademie a nyní se i velká fitness centra dostávají na samotnou hranici přežití. Ztráty fitness sektoru za poslední čtyři týdny překročily půl miliardy korun.

Na jaře byla fitness centra uzavřená šest týdnů.

Pokud nám vláda nyní umožnila otevření a zároveň dala povinnost nosit roušky, je to jako by nás nechala zavřená. Fitness centra a další vnitřní sportoviště nakonec většinou otevřou, protože jsou ve velmi zoufalé situaci, ale zpravidla to pro ně bude znamenat jen další náklady,“ dodává Havrdová.

Podle ní totiž právě v sezonách, kdy vydělávají na slabé měsíce, fitness centra fungovat nemohla. Na jaře pak podle průzkumů bylo donuceno svou činnost ukončit deset procent fitness center.

Nyní se většina snaží jakkoliv přežít, ale obáváme se, že druhá vlna epidemie s sebou přinese konec více než dalším deseti procentům. Doufáme proto, že vláda zváží naše návrhy a učiní ze současných opatření v uvolňování výjimku,” doufá Jana Havrdová.

Ohodnoť článek

Foto komorafitness.cz

Štítky koronavirus, covid-19, nařízení, fitness centra, sport, fitness, rouška, Jana Havrdová, Česká komora, vláda, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Nabízíme lekci cvičení v roušce zdarma pro celý vládní tým, aby pochopili, že to nařízení je absolutně nesmyslné,“ říká prezidentka České komory fitness  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.