Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V neděli přibylo 1047 nových případů koronaviru. To je nejméně od 20. září

V Česku v neděli přibylo 1074 případů koronaviru, což je nejméně od 20. září a zhruba o 400 méně než předchozí neděli. O víkendu je ale zpravidla prováděno méně testů. Údaje o testování zveřejní ministerstvo zdravotnictví až dnes večer. Úmrtí lidí s covidem-19 bylo za neděli 48, tedy nejméně od 11. října. I tyto údaje se však ještě mohou změnit.

Rozvolnění přijde ve čtvrtek

Již osmý den v řadě zůstává index protiepidemického systému PES na 57 bodech, což odpovídá třetímu stupni pohotovosti z pěti. V Česku však zatím stále platí opatření proti koronaviru odpovídající čtvrtému sutpni. V neděli vláda rozhodla, že třetí stupeň bude platit od čtvrtka 3. prosince. Od tohoto dne se budou moct otevřít restaurace, všechny obchody i provozovny služeb. Skončí také noční omezení volného pohybu. U škol bude třetí stupeň opatření platit až od pondělí 7. prosince.

Česko od čtvrtka 3. prosince přejde ze čtvrtého stupně protiepidemického systému PES na třetí stupeň. Otevřou se obchody, restaurace i služby, ovšem za přísných epidemiologických opatření. Bude zrušeno omezení vycházení a znovu se obchody otevřou...

Značné rozdíly ve skóre PES mezi kraji

Koronavirus se v posledních dnech nejvíce šíří na Havlíčkobrodsku. Za uplynulých sedm dní tam přibylo 610 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V ostatních okresech v Česku je nárůst případů za týden v přepočtu na obyvatele až o několik stovek nižší.

Rizikové skóre systému PES se však v jednotlivých krajích značně liší. Nejnižší je v Praze, kde činí 42 bodů. Nejvyšší je v Královéhradeckém kraji, kde dosahuje 69 bodů. Rozsah skóre pro třetí stupeň rizika je od 42 do 60 bodů. Takže zatímco v Praze se situace blíží druhému stupni, v několika krajích je na úrovni stupně čtvrtého.

Od začátku epidemie testy potvrdily nákazu u zhruba 520 tisíc lidí. Momentálně nemocí trpí přes 67 tisíc lidí, většina má mírný průběh. Podle posledních údajů bylo k sobotě v nemocnice 4565 lidí, což je asi 6,7 procenta nemocných. Dohromady zemřelo 8138 nakažených.

Množství hospitalizovaných i denní nárůsty úmrtí v poslední době vytrvale klesají. Od začátku listopadu, kdy byly počty hospitalizovaných rekordní, se množství lidí s covidem-19 v nemocnicích snížilo skoro o polovinu. Denní nárůsty množství zemřelých byly na začátku listopadu až přes dvě stovky.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, nakažení, Česko, rozvolnění, třetí stupeň, PES, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli přibylo 1047 nových případů koronaviru. To je nejméně od 20. září  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.