Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ve středu v Praze přibylo 385 případů koronaviru, o polovinu méně než minulý týden. Rizikové skóre kleslo v Česku na 62

Rizikové skóre, podle kterého se budou v Česku měnit opatření proti covidu-19, kleslo ze 70 bodů na 62. Nadále zůstává ve čtvrtém stupni, ale blíží se třetímu. Ve středu přibylo dohromady 5515 případů nákazy. V Praze to bylo 385 případů, ve srovnání s minulou středou se jedná o poloviční údaj.

V Česku zůstává nejhorší situace na Havlíčkobrodsku. Hygienici tam za uplynulých sedm dní zaznamenali 675 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejlépe je na tom Praha, kde bylo za uplynulý týden kolem 150 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel.

Počet pacientů ve vážném stavu klesl pod tisíc

V České republice je aktuálně 100 970 nakažených. Počet úmrtí s koronavirem vzrostl ve středu o 66 na 6740, z toho téměř polovina připadá na listopad.

Čtvrtý rizikový stupeň značí v protiepidemickém systému (PES) vážný stav. Počet nakažených v populaci je vysoký a riziko dalšího zhoršování situace je významné. Ohraničený je 61 a 75 body. V Česku jsou nyní zavedena opatření odpovídající pátému, tedy nejhoršímu stupni. Podle svých slov z minulého týdne navrhne ministr zdravotnictví Blatný vládě zmírnění opatření, pokud číslo zůstane do středy pod 75. Toto zmírnění by mohlo platit od příštího podnělí. Blatný chce podle dostupných informací data vyhodnotit dnes.

Bude zase všechno jinak? Havlíček chce zmírnit omezení prodeje, epidemie míří k uvolňování opatření

Vývoj epidemie nemoci covid-19 v Česku míří k možnému uvolňování opatření. Rizikové skóre epidemie zůstalo i dnes pod 75 body ze 100, čímž ministerstvo zdravotnictví už dříve podmínilo návrh na zmírnění opatření. Na Vánoce by Česko mohlo být ve...

Od října platí v Česku nouzový stav, který by měl skončit v pátek. Poslanci budou dnes posuzovat další žádost vlády o souhlas s prodloužením o 30 dnů, tedy do 20. prosince. 

Koronavirus se od března v Česku prokázal u 475 284 lidí. Více než tři čtvrtiny se z něj už vyléčily. Počet úmrtí s covidem-19 ve středu stoupl na 6740, z toho 3223 obětí připadá na listopadové dny. Počet hospitalizovaných klesl o více než 500 na 6322 a bylo jich nejméně od 26. října. Počet pacientů v těžkém stavu poprvé od konce října klesl pod tisíc.

Některá opatření proti covidu se změnila už ve středu. Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrátili prvňáci a druháci, po dvou týdnech otevřely také speciální školy. Nová pravidla začala platit ve středu i pro obchody.

Co všechno se od dneška mění? Prvňáci a druháci se vrací do škol, pro obchody začínají platit nová pravidla

Zhruba po měsíční pauze se dnes do základních škol vracejí žáci prvních a druhých tříd. Po dvou týdnech se také znovu otevírají speciální školy. V základních a středních školách by ode dneška měly být možné i individuální konzultace. Nová...

Nejlepší situace je v Praze

V Praze se od začátku epidemie dohromady nakazilo 56 742 lidí, přes 47 tisíc se jich už z nemoci uzdravilo. V metropoli je aktuálně 8950 nakažených.

Denní nárůsty pozitivně testovaných v Praze se od čtvrtka drží pod 500. Nejhorší epidemická situace byla v metropoli v říjnu, kdy denně přibývalo přes 1000 nově odhalených případů. Nejvíce to pak bylo 22. října, kdy laboratoře prokázaly 1706 případů.

Protiepidemický systém PES ministerstvo představilo minulý týden. Míru rizika šíření nemoci covid-19 vyjadřuje index, který může mít hodnotu od nula do sta bodů. Podle počtu bodů je systém rozdělen do pěti stupňů pohotovosti, kterým odpovídají konkrétní protiepidemická opatření, například povinnost nosit roušky na veřejnosti nebo omezení pohybu v nočních hodinách.

Blatného PES představen. Jak vypadá nový protiepidemický systém?

Celá země je v systému hodnocení epidemie covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pásmu číslo čtyři. Denní hodnota ve čtvrtek je 70. Pokud bude trvat týden, ministerstvo navrhne vládě zmírnění opatření. Řekl to na dnešní...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, nakažení, Praha, opatření, COVID-19, Česko, Jan Blatný, okres Havlíčkův Brod, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu v Praze přibylo 385 případů koronaviru, o polovinu méně než minulý týden. Rizikové skóre kleslo v Česku na 62  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.