Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Praha otevřela zařízení pro lidi bez domova, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci či v karanténě

Od jara Praha postupně pracuje na rozšiřování pobytových míst pro osoby, které jsou v karanténě nebo přímo v izolaci s covidem-19 a jejichž stav nevyžaduje přímo zdravotní péči. Nyní hlavní město otevírá podobné zařízení také pro lidi bez domova, a to s kapacitou šedesát lůžek. Cílem je chránit Pražany s domovem i bez něj před šířením viru v ulicích.

Nová lůžka vznikla třeba v domově pro seniory nebo v Bohnicích

V pátek 30. října vydala vláda nařízení, kterým ukládá krajům i hlavnímu městu povinnost zřídit lůžkovou kapacitu pro izolaci osob, u kterých se prokázala infekce koronavirem a u nichž zdravotní stav nevyžaduje poskytování zdravotní péče. Podle tohoto nařízení má Praha zajistit 160 takových lůžek.

„S tímto krokem jsme samozřejmě nečekali na českou vládu. Nové kapacity karanténních a izolačních lůžek v Praze průběžně vytváříme již od jara. Jednak v rámci existujících pobytových sociálních služeb, ale také hledáme možnosti, jak zřídit úplně nové kapacity,“ říká radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Milena Johnová.

Nová lůžka vnzikla třeba v pavilonu 32 Psychiatrické nemocnice Bohnice v Praze 8 nebo v Domově pro seniory na Zahradním Městě Tady navíc vznikla i zcela nová odlehčovací pobytová lůžka pro případ výpadku pečovatelů kvůli koronaviru.

Město myslí i na lidi bez domova

Praha věnuje velkou pozornost také lidem bez domova, kteří by měli být v karanténě, nebo mají bezpříznakový průběh onemocnění, ale neměli by se pohybovat v ulicích. Město na začátku listopadu otevřelo na Vyšehradě zařízení pro dospělé bez domova v karanténě nebo v izolaci s celkovou kapacitou šedesát lůžek.

Zázemí v tomto zařízení zde najdou nejen lidé bez přístřeší, ale i lidé z pobytových sociálních služeb.

Nejedná se však o zařízení zdravotnické ani zařízení sociálních služeb. Nahrazuje pouze pobyt v domácícm prostředí a jeho provoz podléhá přísným hygienickým opatřením. Po celou dobu trvání karantény setrvají tito pacienti uvnitř objektu bez nutnosti vycházet. Personál poté zařídí, aby tito lidé dodržovali karanténu v souladi s rozhodnutím lékaře nebo hygieny. Ve středu byla v zařízení obsazena dvě lůžka.

Zařízení na Vyšehradě provozuje Centrum sociálních služeb Praha, které ve spolupráci s organizací R-Mosty zajišťuje dopravu uživatelů služeb.

S provozováním karanténních lůžkových kapacit pro lidi bez přístřeší má Praha dobré zkušenosti už z jara. Pomáhá tím oběma stranám – jak lidem, kteří nemají kde karanténu držet, tak veřejnosti, která je tím pádem lépe chráněna před infekcí,“ doplňuje Milena Johnová.

Praha již letos v září vyčlenila jedno menší zařízení pro lidi bez domova s prokázanou infekcí, kam jsou překládáni přímo z nemocnic. V něm jsou nyní celkem tři pacienti, kteří zároveň potřebují ošetřovatelskou péči.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, lidé bez domova, zařízení, karanténa, Praha, bezdomovec, Bohnice, Milena Johnová, Vláda ČR, Vyšehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha otevřela zařízení pro lidi bez domova, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci či v karanténě  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.