Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda oznámila přísnější opatření: od středy bude v Česku platit zákaz nočního vycházení, zavřou se také obchody po osmé večer a v neděli

, aktualizováno 26. října 2020, 22:00

V Česku začne od středy kvůli epidemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda na dnešním zasedání rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59, řekl novinářům po jednání ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu. Vláda také zakázala prodej na trzích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Příští týden se začne plošně testovat na koronavirus v domovech seniorů.

Omezení nočního vycházení

Kabinet naposledy zpřísnil omezení pohybu v Česku minulou středu. Od čtvrtka omezila vláda kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Opatření týkající se zákazu nočního vycházení a omezení vycházení přes den platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá Sněmovnu o prodloužení mimořádného stavu.

Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. 

Zákaz malobchodního prodeje v neděli a v ostatních dnech od 20 do 5 hodin ráno

Zákaz maloobchodního prodeje v neděli a v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno se nevztahuje na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží, uvedl vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat, dodal.

Maloobchodní prodej i prodej služeb v provozovnách vláda původně omezila od čtvrtka 22. října zatím do 3. listopadu, dokdy je aktuálně platný nouzový stav, který však bude s největší pravděpodobností prodloužen.

Prodej na trzích je omezen jen na potraviny

Vláda zakázala prodej na trzích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Dovolený je i prodej z pojízdných prodejen. Zároveň se ale na trzích zakazuje konzumace, stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zakazujeme prodej na tržištích s tím, že zákaz se nevztahuje na pojízdné prodejny a současně se nevztahuje na tržnicích na prodej ovoce a zeleniny, prodej mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu, ale vše z domácí provenience,“ uvedl.

V domovech seniorů začne testování na koronavirus

Podle statistik roste počet domovů, kde se nákaza objevila. Přibývá také nakažených seniorů, a to v průměru 1600 denně. Od prvního října testy nákazu potvrdily u 25 tisíc lidí nad 65 let. Nyní tvoří senioři 14 procent lidí s covidem. Osoby nad 75 let pak představují 6,5 procenta nakažených.

V domovech seniorů se mají od příštího týdne začít plošně používat antigenní testy. Pokud odhalí koronavirovou nákazu u více obyvatel, následovat bude testování PCR, tedy výtěr z nosohltanu. Cílem je izolovat pacienty s covidem.

Výsledky u antigenních testů jsou do 15 minut. Při výtěru z nosohltanu štětičkami při PCR testu se zjišťuje genetická informace viru v ribonukleové kyselině (RNA). Získání výsledků je náročnější a trvá výrazně déle. Testy jsou ale také spolehlivější.

Klíčové opatření, které chceme u seniorů aplikovat už od příštího týdne, je využití antigenních testů. Chceme je používat plošném režimu. Tam, kde zjistíme, že jsou pozitivní ve větším měřítku, bude celý domov protestován PCR testy,“ uvedl ministr zdravotnictvá Prymula. Podle něj plošné testování umožní zachytit nákazu, pacienty pak bude možné izolovat od zdravých.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, vláda, koronavirus, opatření, COVID-19, Česko, domov, ANO 2011, jídlo, Roman Prymula, Karel Havlíček, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda oznámila přísnější opatření: od středy bude v Česku platit zákaz nočního vycházení, zavřou se také obchody po osmé večer a v neděli  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.