Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V pátek přes osm tisíc nakažených, v sobotu přes čtyři a půl tisíce. Mluví se o uzavření země

V Česku i přes nová omezení proti šíření koronaviru dramaticky přibývá nakažených. Během soboty přibylo „pouhých“ 4635 případů nákazy. Za pátek se covid-19 prokázal u rekordních 8618 lidí, což je nejvyšší denní nárůst. Vládní politici označili situaci za alarmující, hovoří o dalším zpřísnění opatření a nevylučují, že Česká republika bude muset stejně jako na jaře přistoupit k tzv. lockdownu, tedy zásadnímu omezení života lidí i ekonomiky. Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu prohlásil, že jakékoli rozhodnutí bude na expertní skupině epidemiologů, definitivně se rozhodne zřejmě po víkendu, kdy se sejde Bezpečnostní rada státu i vláda. Občany premiér vyzval, aby znovu dodržovali všechna platná opatření a pomohli tak zastavit šířící se epidemii.

Během soboty přibylo 4535 nových případů nákazy. Jedná se celkově o pátý nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Sedmdesát lidí se včera z nemoci výlečilo a 22 lidí zemřelo. V Česku je nyní nemocných covidem-19 přes 58 tisíc lidí, v nemocnicích je hospitalizováno přes dva tisíce nakažených.

Čísla jsou alarmující

Nárůst počtu nakažených je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) enormní a jasně dokládá exponenciální charakter současného vývoje epidemie covidu-19 v Česku. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí jeden infikovaný nakazí, se podle něj zvýšilo na 1,4, což indikuje nutnost zpřísnění opatření, uvedl Prymula bez dalších podrobností. Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) považuje růst počtu nakažených za alarmující. Je podle něj otázkou, zda přijatá i připravovaná opatření stačí, nebo nastal čas pro radikální omezení po vzoru Izraele, který před třemi týdny vyhlásil celoplošnou uzávěru života.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo už téměř 112 tisíc lidí. Aktuálně je 57 842 nakažených a víc než 53 tisíc pozitivně testovaných se za tu dobu vyléčilo.

Prezident Miloš Zeman si ale myslí, že druhý pád ekonomiky si Česko nemůže dovolit. Míní, že je třeba se zaměřit na omezení volnočasových aktivit, které se podle něj ekonomiky netýkají. V rozhovoru pro sobotní Mladou frontu Dnes řekl, že případný druhý lockdown by česká ekonomika nebyla schopna přežít.

Rekordní páteční přírůstek nakažených

Za pátek laboratoře prokázaly nákazu u rekordních 8618 lidí, nejvíc za jediný den od začátku epidemie v zemi a přes tři tisíce víc než dosavadní maximum ze čtvrtka. Denní rekord padl v tomto týdnu počtvrté za sebou. V nemocnicích bylo s covidem 2085 lidí, z toho 408 nakažených bylo ve vážném stavu. Počet obětí se zvýšil na 934.

Laboratoře zpracovaly v pátek 26 713 testů, to je dosud nejvíc od březnového začátku epidemie v zemi. Pozitivních z nich byla téměř třetina, což je také dosavadní maximum. O víkendu se méně testuje, tím pádem bývá i méně potvrzených případů. Babiš i tým Chytré karantény včera vyzvali lidi, aby na testy chodili i o víkendu a přes nepřízeň počasí, kapacita odběrových míst i laboratoří je podle nich dostatečná.

V zemi platí od pondělí 5. října nouzový stav a omezení či úplný zákaz řady aktivit, další zpřísnění dotýkající se zejména kultury, sportu, volného času i školní výuky mají fungovat od pondělí. Čeká se, jaké doporučení dá vládě Prymula a jeho tým epidemiologů, rozhodne se zřejmě začátkem příštího týdne.

I když většina nakažených má mírný průběh nemoci nebo je úplně bez příznaků, výrazně roste počet hospitalizovaných a pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči. Jsou obavy, zda při dalším strmém nárůstu zdravotnický systém situaci zvládne. Opozice vládu kritizuje, že situaci podcenila, opatření přijímá chaoticky a premiér hází odpovědnost na veřejnost. Předsedové ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vyzvali občany k odpovědnosti, solidaritě a sebezapření a vládu k urychlenému předložení ekonomických kompenzací.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, COVID-19, opatření, Česko, vláda, ekonomika, Andrej Babiš, ANO 2011, Bezpečnostní rada státu, Roman Prymula, pandemie covidu-19, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Hejtmánek

Praha není o Pražácích 0,002%, ale náplavách co sem přivandrovali za prací z moravy ,slovenska a parazitů z východu kteří nemají ani testy na C-19 oplotit Prahu a bez testu nevpustit. A kdo už dlouhou dobu tady dělá politiku,,,,moraváci a pak přivandroval ten slovenskej potrat a je vymalováno!!!

Pondělí, 12. října 2020, 10:25Odpovědět

Tadeáš Brit

No ten čobolskej idiot to tady fakt dojebal. Ateď má k ruce ještě toho zelenýho kašpárka! Kluci si dobře namastí kapsu, o to taky jde, a spousta blbečků jim to ještě žere! Dejte mi do ruky mávátko, já budu mávat, mávat, mávat......

Neděle, 11. října 2020, 20:13Odpovědět

Liška Zrzavá

Tereza Hodačová .... nemusí ( ne že by jim to nešlo, někteří to zvládají sami, dobrovolně a veřejně ) bylo by to jen nošení dříví do lesa :-D

Neděle, 11. října 2020, 16:30Odpovědět

Liška Zrzavá

jan kyanka + Kachle Kachlic .... kdyby nebyla Praha, vy byste si jí museli snad vymyslet :-D

Neděle, 11. října 2020, 16:26Odpovědět

Tereza Hodačová

Proč děláte z lidí piče.Proč lžete o počtech nakažených.Dělá vám to dobře.Možná 100 denně to jo,ale 8000.Ani omylem.Proto vám na ty opatření soudruhu plukovníku zvysoka seru.A nejen já.

Neděle, 11. října 2020, 15:27Odpovědět

Tereza Hodačová

Dejte bacha ať za chvíli není víc nakažených než má naše republika obyvatel.

Neděle, 11. října 2020, 15:24Odpovědět

Kachle Kachlic

na to vam kazdej sere...uplne mimo misu..Praha neni cela republika,vy dva curaci..si tam sedite na vedeni porad!!!!

Neděle, 11. října 2020, 14:54Odpovědět

jan kyanka

Prahu měli uzavřít dávno.

Neděle, 11. října 2020, 13:44Odpovědět

V pátek přes osm tisíc nakažených, v sobotu přes čtyři a půl tisíce. Mluví se o uzavření země  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.