Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Praha přestává zvládat trasování. Pražským hygienikům pomohou kolegové z jiných měst

Krajské hygienické stanice jsou připravené pomáhat kolegům z Prahy s vyhledáváním kontaktů lidí nakažených koronavirem, pokud jim to jejich kapacity umožní. Třeba hygienici z Libereckého kraje ale uvedli, že kvůli svému vytížení pomáhat nebudou. Vyplývá to z ankety u hygienických stanic v krajích. Na jejich výpomoci hygienikům v Praze, kde je v poslední době silný nárůst nemocných covidem-19, se dnes dohodl s řediteli krajských hygienických stanic ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Praha přestává zvládat trasovat kontakty nakažených

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že Praha přestává zvládat trasovat kontakty nakažených. Přes mimořádné nasazení hygieniků a pomoc od mediků či armády nelze podle ní při současném počtu nemocných kontaktovat všechny v řádu hodin, jak by si úřady v ideálním případě představovaly. Připustila, že v hlavním městě se hledání kontaktů nakažených daří z regionů v ČR nejhůř.

Pomoc z Ostravy, Ústí nebo Brna

Dnes Jágrová řekla, že hygienici z krajů by mohli hlavnímu městu vypomoct s kontakty zhruba 30 nemocných covidem-19 denně. Už o víkendu podle ní pomoc s trasováním nabídli ředitelé hygienických stanic v Ostravě, Ústí nad Labem nebo Brně.

Moravskoslezští hygienici to potvrdili, už o víkendu Praze pomáhali. „Bude to pro naši hygienu samozřejmě pracovní zátěž, nicméně pokud se epidemiologická situace u nás nebude zhoršovat, jsme schopni toto zvládnou bez toho, aby tato výpomoc nějakým způsobem narušila naši práci v regionu," řekl mluvčí moravskoslezských hygieniků řekl Aleš Kotrla. Upřesnil, že krajští hygienici by měli provádět 30 telefonických epidemiologických šetření denně, během víkendu 20 hovorů za den.

Nárůst počtu případů se netýká jen hlavního města

Se zjišťováním informací po telefonu pomůžou pražským hygienikům i jejich jihomoravští kolegové, uvedla Hana Pokorná z jihomoravské hygienické stanice. Upozornila ale, že nárůst počtu případů se netýká jen hlavního města, ale právě i Jihomoravského kraje. „Pro všechny hygieniky je stávající situace velice obtížná, přesto se snažíme vzájemně si vypomáhat," doplnila. S pomocí počítají také hygienici ze Zlínského kraje, pokud bude v jejich regionu epidemiologická situace klidná, řekla Vendula Ševčíková ze zlínské krajské hygienické stanice.

Pomáhat naopak nebudou hygienici z Libereckého kraje. „Naše kapacita je vyčerpaná a sami máme jiné na výpomoc," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky trasování, pomoc, hygiena, Praha, Krajská hygienická stanice, COVID-19, Adam Vojtěch, Liberecký kraj, ANO 2011, hlavní město, Zdeňka Jágrová, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha přestává zvládat trasování. Pražským hygienikům pomohou kolegové z jiných měst  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.