Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nakažení pražští bezdomovci budou zřejmě bydlet ve stanech

Bezdomovci a lidé vykázaní policií z domova kvůli domácímu násilí s nemocí COVID-19 budou zřejmě v Praze umístěni do izolace ve stanech. Řekl to náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který řešení problému převzal po radní Mileně Johnové (Praha Sobě). Pražský krizový štáb dnes doporučil, aby město využilo nedávno zrušené učiliště v Písnici, proti tomu se však postavil starosta Libuše Jiří Koubek (TOP 09) a celý klub Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN).

Doporučení krizového štábu vyvolalo ostrou reakci Koubka. „Opět se rozhoduje bez ohledu na místní radnici a preferují se nepřizpůsobiví lidé a lidé s násilnými sklony nad zájmy spořádaných občanů. Jaký má smysl uzavřít již několik let dobře fungující noclehárnu pro bezdomovce loď Hermes a nastěhovat tyto lidi do budovy uprostřed písnického sídliště?" uvedl. Klub Spojených sil se usnesl, že se záměrem rovněž nesouhlasí a téma otevře na pondělním koaličním jednání.

Stát půjčí Praze kasárny v Karlíně pro ubytování bezdomovců

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bezplatně zapůjčí pražskému magistrátu bývalé kasárny v Karlíně, kde by podle avizovaných plánů města měli po dobu trvání nouzového stavu a vládních opatření najít ubytování lidé bez...

To alespoň v původně míněném smyslu nebude nutné, protože úkol od Johnové převzal radní za Spojené síly Hlubuček. Johnová řekla, že budovu v Písnici navrhnul bezpečnostní odbor magistrátu a jinou možnost na stůl nedostala. Město přitom prostory pro izolaci zajistit musí z vládního nařízení. „Budu moc ráda, když pan náměstek přijde s nějakým lepším řešení," řekla.

Náměstek jiné řešení předložil obratem. „Přijde mi nevhodné, abychom tyto lidi stěhovali do nevhodných magistrátních domů nebo ubytoven," řekl. Dodal, že již má předběžně vytipované místo, kam by bylo možné umístit mobilní stany a kde by lidé bez domova a vykázaní z domu mohli nemoc přečkat. „Budeme to o víkendu připravovat a v pondělí to potvrdíme na koaličním jednání," uvedl náměstek.

FOTOGALERIE: Podívejte se, jak to vypadá, když se v bordelu rozsvítí

Dnes v jednu hodinu odpoledne zpřístupnila společnost Eroc zástupcům pražského magistrátu prostory klubu Showpark. Šlo o prohlídku kvůli jejich vhodnosti pro nouzové ubytování. Prostory jsou pro ubytování podle jednatele firmy Zbyňka Metely...

Praha zatím pro bezdomovce zajistila dvě stanová místa na Císařské louce a v Troji a ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích. Další kapacity město plánuje otevřít, ve hře je například možnost zřídit denní centrum na strahovském stadionu. Naopak původně zvažovaná možnost nastěhovat lidi bez přístřeší do nevěstince Showpark v Pražské tržnici v Holešovicích z důvodu negativního stanoviska hygieniků padla. Z hygienických důvodů byla uzavřena také loď Hermes. Další ubytovny by se měly otevřít příští týden, město zvažuje využití strahovského stadionu nebo bývalých kasáren v Karlíně, které mu zapůjčil stát.

Autoři | Foto Twitter NADĚJE Praha

Štítky koronavirus, bezdomovci, ubytování, Praha, stan, bezdomovec, TOP 09, Starostové a nezávislí, Milena Johnová, Petr Hlubuček, Jiří Koubek, Písnice, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažení pražští bezdomovci budou zřejmě bydlet ve stanech  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.