Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

STUDIE: V Praze je nájemné o tři čtvrtiny nižší než v New Yorku

V Praze je bytové nájemné zhruba o tři čtvrtiny nižší než v New Yorku, v Brně je nižší o 80 procent, v Olomouci o 87 procent a v Ostravě o 89 procent. Nejdražší nájemné je v San Franciscu, nejlevnější v indickém Bhopalu. Vyplývá to z výsledků studie společnosti Numbeo. Porovnávala v ní 440 světových měst na základě procentuální odchylky od referenčního města New York.

"Praha meziročně poskočila o 25 pozic vzhůru na 161. místo a její index stoupl téměř o dva procentní body. To je dáno především neustále rostoucími cenami nemovitostí a vysokou poptávkou, což logicky zvyšuje nejen samotnou kupní cenu nemovitostí, ale také nájmů," uvedl regionální ředitel poradenské společnosti 4fin Jan Štěpánek.

Podle analytika Capitalinked.com Radima Dohnala rostou v Praze náklady na bydlení také kvůli migraci z Česka i zahraničí a vysoké regulaci výstavby. "K tomu se přidává fakt, že česká ekonomika i česká měna jsou v regionu považovány za premianta," doplnil Dohnal.

Z evropských měst je nejdražší nájemné v Londýně, který se v celkovém žebříčku umístil na 10. příčce. Proti New Yorku jsou tam nájmy o 30 procent nižší. Následují Ženeva, Dublin, Curych a Lucemburk. Brno je na 223. místě, Olomouc na 282. a Ostrava na 321. pozici.

V regionu střední a východní Evropy je nejdražší nájemné v Moskvě, dosahuje 31,4 procenta úrovně New Yorku. Praha je druhá (26,5 procenta), následují Bratislava (21,9 procenta), Varšava (21,7 procenta) a Brno (19,6 procenta).

Při porovnání celkových životních nákladů, kam spadají také například výdaje za potraviny nebo energie, jsou nejdražší švýcarská města Curych, Basilej, Lausanne, Ženeva a Bern. Náklady jsou zde více než o čtvrtinu vyšší než v New Yorku.

Praha je podle celkových životních nákladů se 49 procenty úrovně New Yorku v uvedené studii na 244. místě, Brno je 255. (46 procent), Olomouc 267. (44,4 procenta) a Ostrava 277. (43 procent). Praha je nejdražší rovněž ve střední a východní Evropě. Následují Bratislava (48,3 procenta úrovně New Yorku), Moskva (47,7 procenta), Brno (46 procent) a Košice (44,5 procenta). Nejlevnější ze 66 porovnávaných měst v regionu je ukrajinské Záporoží (30,6 procenta).

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Svět, byty, nájemné, Praha, New York, Brno, Ostrava, Olomouc, San Francisco, Jan Štěpánek, Moskva, Bratislava, Curych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

STUDIE: V Praze je nájemné o tři čtvrtiny nižší než v New Yorku  |  Život a styl  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.