Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Máme čtvrtinového primátora, na Prahu mu zbývá šest dní za měsíc, říká Čižinský

Jan Čižinský a jeho hnutí Praha Sobě vyhrálo volby v Praze 7 už třikrát za sebou. Do koalice vedení hlavního města se ale po dlouhém vyjednávání nakonec nedostali. V rozhovoru pro Pražskou Drbnu promluvil o tom, za co vděčí úspěchu ve volbách, jaké tíží Prahu 7 problémy a co se mu nelíbí na práci nového primátora.

„Můj mobil má každý, volají mi ve dne v noci“

Ve volbách v Praze 7 jste zvítězili už podruhé za sebou s více než padesáti procenty. Co podle vás děláte dobře?
Jsme za to vděční, protože spousta pracovitých a poctivých politiků tohle nikdy nezažije. Už potřetí máme nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Je to samozřejmě velká odpovědnost. Myslím si, že je to tím, že s lidmi komunikujeme, že se potkáváme s lidmi na ulici a oni vědí, že pro tu městskou část dýcháme.

Jaké se vám povedly projekty?
Myslím si, že jsme začali fungovat tak, jak radnice fungovat má. Začali jsme plnit to, co se od radnice čeká. To znamená, že se tříleté děti dostanou do školky, to byla velká práce. Že se dostanou děti do školy, že se uklízí, že informujeme, co se kde stane. Že když zavolají, tak jim někdo odpoví. To není zázračný recept, jen plníme to, co od nás jako od radnice lidé očekávají.

Hodně komunikujete na sociálních sítích.
To je podle mě naprostý předpoklad, bez toho nejde. Ale nejen na sociálních sítích, mně lidi normálně zavolají domů, můj mobil má každý, stejně jako každého našeho radního. Volají mi ve dne v noci.

To už je trochu extrém.
Je to tak, ale je to prostě moje práce. Na druhou stranu je to hezké, že mají lidé důvěru. Někdo je občas překvapený, že to zvednu, čekají asistenta nebo záznamník. Zavolá třeba paní z Prahy 7, které zemřel manžel a ona má strach, že jí zaměstnavatel nedá volno, aby si mohla zařídit věci kolem pohřbu. Je to výraz důvěry, že paní věří tomu, že to zvládnu vyjednat. A nakonec to žádný problém nebyl.

Na sociálních sítích se ale objevuje i dost negativních reakcí. Lidé vás označí a předpokládají, že s tím něco uděláte.
To je ale dobře. Když víme o něčem, co lidem vadí, tak se to snažíme vyřešit. Samozřejmě je tam i spousta lidí, kteří nám jen nadávají, to k tomu ale patří. A platí, že víc lidí napíše spíš negativní komentáře než pozitivní. Často se ale pohybuji po ulici, takže náladu místních znám. Pořád se s lidmi snažíme vidět, protože až v průběhu rozhovoru si vzpomenou, co vlastně chtějí řešit.

Málo strážníků, nepořádek a další problémy Žižkova vysvětluje v rozhovoru starosta Prahy 3

Michal Vronský (TOP 09) je od loňského listopadu starostou Prahy 3. Komunální volby ovládl s kampaní, kde zdůrazňoval svůj původ spjatý s Žižkovem, kam se přistěhoval jeho pra pra pradědeček v roce 1888. V rozhovoru pro Pražskou Drbnu se Vronský...

„Já jsem člověk, který hluk řeší a vadí mi, když jsou lidi obtěžovaní hlukem“

A jaké tu mají problémy?
Nejčastější problém je parkování a to nemá obecně přijatelné řešení. Dále školy. Demografie je složitá a na středních školách je málo místa. A potom jsou drobnosti, díry v chodnících. Máme i rychlé peníze k dispozici na to, aby se nezvětšovala složitá finanční situace. Byl tady senior, který ztratil podruhé občanku. Když je to poprvé, je to zdarma, podruhé, za tři stovky. On neměl tři stovky. A my jsme mu je z toho fondu zaplatili.

Kdybychom nezaplatili, tak by neměl občanku. Nedostal by důchod, nezaplatil by nájem a už by to jelo. Kdyby zaplatil nájem, nedostane příspěvek na bydlení a skončil by na ulici. Proto máme ten rychlý systém, člověk peníze dostane do několika hodin, maximálně do dvou dnů.

S ostatními pražskými starosty jste vyzval Ministerstvo školství, aby jednalo v ohledně podpory pražského školství. Jak je na tom tedy Praha 7?
Zrovna jsme v procesu projektu na stavbu nové školy. Je to Základní škola Jana Vodňanského, který tady bydlel. Není žádná městská část, která by zvládla základní školu postavit ze svých vlastních finančních prostředků. To se prostě nemůže stát, peníze na to nejsou. Tudíž všichni musíme žádat o pomoc magistrát. Nejlepší by bylo, kdyby stejně, jako to mají ostatní kraje, tu pomoc mohly čerpat i pražské městské části na mateřské školy nebo na základní školy. To je velká úloha městských částí, zajistit dostatek míst. Každý rok studujeme demografii, pořád ještě držíme krok. Ale víme, že bez té nové školy, že to prostě nepůjde.

Řešíte stejně jako Praha 6 spádovou turistiku rodičů?
Řešíme to pomocí čestného prohlášení, což si myslím, že je metoda, která funguje. Letos budeme velmi přísní.

Web Česko bez hluku vás a radní Třeštíkovou označil za největší pachatele hluku v Praze kvůli Letní Letné a přesunu Lucerna Open Air do Braníka, co na to říkáte?
Pokud někdo označuje za původce hluku toho, kdo proti hluku bojuje jako já, tak to je spíš jeho vizitka. Žádné stížnosti na hluk neberu na lehkou váhu. Teď probíhá zrovna Matějská pouť, okolo často jezdím a často tam v budkách prosím, ať to přece jen trochu ztlumí. Na příští ročník připravujeme s organizátory systém, který už bude úplně neprůstřelný.

Já jsem člověk, který hluk řeší a vadí mi, když jsou lidi obtěžovaní hlukem. Samozřejmě to vždy bude nějaký kompromis mezi kulturními akcemi a lidmi, co tam bydlí. A musí to být vyváženo ve směru těch, kdo tam bydlí. Musím říct, že Letní Letné nerozumím, protože na ni jsme žádné stížnosti skoro nikdy neměli.

Hodně se řeší i nepřizpůsobiví návštěvníci Strossmayerova náměstí, kteří obtěžují okolí. Jaký máte plán?
Jenom jako v každodenní práci. Jako starosta tam teď každý den jezdím, abych situaci viděl. Také se zapojí terénní pracovníci, nabízení promoci a protože to je u školy, tak i městská policie. Nesmí se stávat, a to se bohužel teď v posledních dnech dělo, a ti lidé to tam ode mě slyšeli a slyší, že se tam bojí děti jít do školy. Tam bude městská policie velmi tvrdě zasahovat, protože není možné, aby se děli bály na náměstí, to prostě nejde.

Když jste radnici převzali, mluvili jste o prohřešcích předchozího vedení a podali jste žaloby kvůli navrácení přidělených bytů.
Nám se podařilo zachránit poměrně dost bytů. Ty si tu předtím politici z ODS a ČSSD připravili pro své blízké. Tyto privatizace jsme zastavili. K tomu jsme byli úspěšní v několika žalobách, získali jsme mnoho milionů korun městských peněz zpátky. A ještě ani po osmi letech není ten úklid u konce. Pořád běží soudní spory, ve kterých jde asi o osm nebo deset milionů korun. Doufám, že budeme úspěšní.

Městských částí je moc, prospěla by redukce, říká nový starosta Prahy 6 Jakub Stárek

Pražská Drbna spouští seriál rozhovorů se starosty a starostkami městských částí. Vyzpovídali jsme Jakuba Stárka (ODS), který je novým starostou Prahy 6. Povídali jsme si o tom, jak blízko politice vyrůstal, v čem vidí svůj úspěch a jestli by si...

„Nejenže máme čtvrtinového primátora, protože primátorovi zbývá na Prahu šest dní v měsíci, ale máme i čtvrtinovou radu“

Štvanická lávka už měla propojit Holešovice s Karlínem v Praze 8. Co říkáte za zpoždění?
Rozumím lidem, kteří nám vytýkají, že se to zpozdilo. Na druhou stranu, Praha 7 na tu lávku čeká 130 let. Takže u každého, kdo se na tou situací zamyslí, by měla převládnout radost, že je lávka skoro připravena. Lávka je v plánech už 130 let a nám se podařilo začít s její realizací díky velmi trpělivé práci. V roce 2014 jsme se současným místostarostou Kamilem Vavřincem Marešem v rámci kampaně za ni převáželi lidi na pramici. Pak jsme přes odpor Prahy 8 zařídili přívoz. Praha 8 se tehdy bála, že přívoz zničí naději na tu lávku, protože nebude populární. My jsme si byli jistí, že bude velmi populární a že to naopak pomůže tomu směru. Stal se velmi rychle druhým nejvytíženějším přívozem a dokládal, že je lávka potřeba. Bude to druhá největší změna k lepšímu v naší městské části.

Ta první je jaká?
Ta bude, až se teď propojí horní a dolní Holešovice pod novou tratí na Kladno a na letiště. To bude největší změna, protože na to se taky čeká 130 let. Čtvrť vznikla kolem kolejiště a nikdy nebyla propojená, je tam území nikoho. A přes to území najednou vznikne propojení. Teď to bude strašně složité, musíme přežít dva roky, bude to hrozné.

Ozval se vám pan premiér k možnosti bourání nelegální zdi kolem ruských domů ve Stromovce?
Bohužel ne a bohužel ta zeď je chráněná policií. Kdyby nebyla, tak už jsme ji strhli. Mám dobrovolníky s bagrem, mám všechno zařízeno. Stačilo by jenom naznačit, že na chvilku odejdou. Ale zatím to velmi angažovaně chrání.

Kecy jsou na nic, říká nejdéle sloužící pražský starosta. Ve funkci je čtvrt století

Zatímco v mnohých pražských městských částech i šest týdnů po volbách není jasné, kdo je povede, Praha 19 už má vybráno dlouho. Starostou znovu zvolili Pavla Žďárského (SNK Kbely náš domov), který je ve funkci už 25 let. Volby jeho strana vyhrála...

Se kterým z pražských starostů si nejvíc rozumíte?
Já jsem v kontaktu s každým, se kterým musím něco řešit. Nejvíc jsem v kontaktu s panem starostou z Šestky Jakubem Stárkem (ODS). Protože to je naše nejdelší pozemní hranice. Naprosto výborné vztahy máme se starostou městské části Praha Troja Tomášem Bryknarem (BEZPP). Když se zeptáte, která práce je vidět, tak jeho určitě. Ale co se týče ostatních městských částí, tak se se starosty vídáme a když je něco potřeba, tak si zavoláme.

V zastupitelstvu hlavního města jste teď v opozici a často kritizujete počínání rady. Co se vám nejvíc nelíbí?
Rada toho dělá strašně málo. Kolega Pavel Zelenka (Praha Sobě), zastupitel, na číslech jasně dokladoval, že dělá čtvrtinu toho, co dělala naše rada ve stejném časovém období od zvolení. Nejenže máme čtvrtinového primátora, protože primátorovi zbývá na Prahu šest dní v měsíci, ale máme i čtvrtinovou radu. A to je problém, protože spousta věcí nutně stojí. Na zastupitelstvu jsme proto předkládali ke schválení ty materiály, které rada nepředložila. Některé byly schváleny, většina neschválena a některé dokonce nezařazené, vůbec neprojednané. A přitom jsme třeba v oblasti kultury jen upozornili na to, že je tam projekt, který není financován, ty peníze jsou na to vyčleněné, a jen je potřeba to odsouhlasit. Jiří Pospíšil (TOP 09) řekl, že to je tak, jak to navrhujeme a stejně to nebylo schváleno. Takže se to celé protáhlo minimálně o 14 dní. Jen tu Prahu brzdí.

A co se týče pana primátora, tak my jsme ho jenom vzali za slovo. Pokud hovoří o koloběžkách, že je stačí odtáhnout na sběrný dvůr, tak my máme náklaďák, kterým ty koloběžky rádi vezmeme a odvezeme na ten sběrný dvůr. Jenom jsme chtěli vědět, kde ten sběrný dvůr je a zjistilo se, že pan primátor jen tak plácá, že neví vůbec nic, že se v problematice neorientuje a hlavně do médií říká úplně něco jiného, než potom na zastupitelstvu. A to je pro mě docela alarmující. Pokud primátor v rozhovoru řekne, že žádnou velkou stavbu nedokončí a jediné, co udělá jsou koloběžky, a to je nesmysl. Tak si myslím, že takovou primátora si ta Praha nezaslouží.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky Jan Čižinský, starosta, Praha 7, Holešovice, Štvanická lávka, parkování, Matějská pouť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme čtvrtinového primátora, na Prahu mu zbývá šest dní za měsíc, říká Čižinský  |  Rozhovory  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.