Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Málo strážníků, nepořádek a další problémy Žižkova vysvětluje v rozhovoru starosta Prahy 3

Michal Vronský (TOP 09) je od loňského listopadu starostou Prahy 3. Komunální volby ovládl s kampaní, kde zdůrazňoval svůj původ spjatý s Žižkovem, kam se přistěhoval jeho pra pra pradědeček v roce 1888. V rozhovoru pro Pražskou Drbnu se Vronský rozpovídal o tom, s jakými problémy se lidé na radnici obracejí, jak hodnotí novou koalici na magistrátu, jaký pohled má na nepořádek v ulicích Žižkova a jaké jsou jeho další politické plány.

„S nějakou nepříjemnou reakcí nebo s nějakou konfrontací agresivního charakteru jsem se napřímo nesetkal“

Jak vás podle vás vnímají lidé, kteří žijí na území Prahy 3. Zdraví vás od voleb víc lidí?
Začalo se mi stávat, že mě třeba pět nebo šest lidí na ulici samovolně oslovilo a začali se mnou řešit nějaký problém. Nevím, kolik z nich mě poznalo a neoslovilo mě. Nějakým způsobem jsem asi ve známost vizuálně vešel, ale neděje se mi to každý den, třeba jednou za měsíc. Nevadí mi popovídat si a řešit ten problém, ale není to ani něco, co by mi nějak lichotilo.

Jakým nepříjemným dotazům čelíte při akci Na kus řeči se starostou?
Na tomto formátu setkání se starostou je zajímavé, že tam přijde třeba třicet lidí a každý má připravenou nějakou svoji otázku na svůj často velmi konkrétní problém. Je poměrně těžká disciplína před publikem zformulovat bez přípravy smysluplnou odpověď, která aspoň částečně odpovídá na to, na co se ten dotyčný ptá. Lidé často řeší privatizaci bytů. Hodně se ale řeší taky parkování.

Jak vás obyvatelé městské části vnímají? Jste pro ně důvěryhodný?
S nějakou nepříjemnou reakcí nebo s nějakou konfrontací agresivního charakteru jsem se napřímo nesetkal. Mám pocit, že mě lidi vnímají jako určitou autoritu úřadu a přicházejí často samozřejmě s kritikou toho, co radnice dělá nebo naopak nedělá, ale diskutují vždy slušně.

Komunikace se starosty, filharmonie i železniční most. Svoboda odpovídal na otázky novinářů

Nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) svolal na středeční ráno neformální setkání s novináři, kde odpovídal na jejich dotazy. Během zhruba hodinové akce byla řeč například o problémech, které trápí Prahu, o dlouhém jednání o koalici, o...

Svoboda by mohl pomoci navýšit počet strážníků na území Prahy 3

Jak vnímáte naopak vy nového pražského primátora?
No, jak to povědět. Já si myslím, že je hrozně dobře, že už vznikla nějaká koalice, protože si myslím, že nejenom pro nás, ale i pro ostatní městské části už to vlastně začínal být v některých otázkách problém. Myslím si, že je dobře, že vznikla koalice, která má určitou synergii ve vztahu k vládě, ale i k řadě městských částí. Teď nastává dvou nebo tříleté období, kdy politici na všech úrovních mají za úkol využít této spřízněnosti, která tady mnoho let nebyla. Hlavní město má možnost ve vztahu k České republice dotáhnout některé spory nebo problémy, které si předtím strany vzájemně blokovali. V tom primátor Svoboda může sehrát jednoznačně pozitivní roli.

Proběhla už nějaká schůzka, na které by byla možnost řešit problémy, které se týkají Prahy 3, ale i magistrátu?
Začátkem března proběhlo první neformální setkání, které pořádal primátor. Účastnili se ho starostové městských částí 1 až 22. Šlo spíš o seznamovací schůzku, ale došlo i na některá témata. Já osobně vidím styčný bod s panem Svobodou v otázce bezpečnosti, protože pode mě tato gesce spadá. Zároveň nadřízeným městské policie na pražské úrovni je právě primátor, takže tam vnímám, že může být Praze 3 užitečný. Dokážu si představit, že právě kvůli této problematice jej kontaktuji a budu pro naši městskou část chtít něco získat.

Co konkrétně?
Dlouhodobě se mluví o nedostatku strážníků, v Praze 3 máme podstav asi 25 strážníků. Kdyby se nám tuto negativní bilanci podařilo snížit třeba o pět nových strážníků v našich ulicích, tak by to pomohlo.

Jak by fungovali noví strážníci?
Už jen to, že budou vidět v ulicích je významný preventivní prvek. Když lidé v pátek večer jdou do klubu nebo z hospody, bývají hodně hluční, což je strašně obtěžující činnost pro někoho, kdo už spí nebo má doma malé dítě. Je to vlastně nepostihnutelné, protože se ti lidé jednorázově překřikují a pak je většinou ticho, takže je složité je chytit přímo u toho přestupku. Strážník by plnil funkci toho, že když ho lidé vidí, tak se ztiší, zkrátka prevence.

V Olšanské ulici na Žižkově ode dneška nejezdí tramvaje

Od půlnoci z neděle na pondělí nejezdí tramvaje v Olšanské ulici na pražském Žižkově. Trať je pro tramvaje uzavřena v obou směrech kvůli výměně vodovodního řadu. Provoz by měl být obnoven v úterý 21. března. Výluka se bude týkat cestujících,...

Spadl jste někdy při chůzi po chodníku na Žižkově? „Určitě.“

Kdy bude zprůjezdněna křižovatka na Olšanském náměstí?
Toto omezení je naplánované do konce června. Pod opravovanou křižovatkou je stará kanalizační stoka s cihlovou klenbou, jejíž zhroucení způsobil jeden přívalový déšť. Teď se tedy staví kanalizace znovu. Ono to sice vypadá, že se tam nic neděje, ale dělníci každý den „fárají“ šachtou dolů a pracují pod zemí. Vystavění kanalizace tudíž nějakou chvíli trvá, a právě proto jezdí tramvaje v tomto úseku rychlostí 10 kilometrů za hodinu.

Je ve hře odstranění zábradlí v okolí zastávek Lipanská nebo Olšanské náměstí?
To zábradlí je tam z důvodu bezpečnosti. V minulosti bylo instalováno preventivně až skoro zbytečně. Myslím si, že ta zábradlí se odřezala, kde byla shoda, že je tam to zábradlí zbytečné. Velké slovo má v této problematice policie, která připomínkuje všechny dopravní stavby a dává k nim stanovisko. Důležité je říct, že v okolí jsou dvě školy a třeba v ranních hodinách je tam obrovský pohyb dětí, což může být důvod, proč na tomhle místě ještě to zábradlí je.

Spadl jste někdy při chůzi po chodníku na Žižkově?
Určitě.

Znám hodně lidí, kteří někdy spadli na Žižkově na chodníku. Řešilo se někdy to, že ve svazích jsou hlavně při dešti chodníky dlážděné pražskou mozaikou tak kluzké, že na nich spadne mladý člověk, natož senior?
Plošné řešení nějakým zdrsněným povrchem všude by bylo velmi drahé a neefektivní. Terén Žižkova je složitý a můžeme se spíš zamyslet nad tím, jestli třeba není nějaké konkrétní místo, kde je ten problém častější. A kde by stálo za to hledat řešení přímo pro něj. Napadá mě úsek v Milíčově ulici ve směru od kostela dolů, kde je chodník jednak z kopce, ale taky ještě šikmo naklopený do silnice. Pokud by se na jednom místě opakovaně děly úrazy nebo nehody, tak jde o významný impuls pro to, aby s tím samospráva něco dělala a hledala bezpečné řešení.

Jak konkrétně?
Kdyby mi lidé opakovaně psali, že na tom místě spadli, tak podnět přepošlu na odbor dopravy, odbor dopravy tam udělá místní šetření. Možná se tam potká i s policií a bude se na to koukat z pohledu norem týkajících se technického sklonu a tak dále. Následně bychom to řešili s TSK, protože oni jsou správcem komunikace. Hodně záleží na konkrétním místě, plošná řešení nefungují, protože každá ulice je prostě jiná.

Na Vítkově jde k zemi přes sedmdesát stromů. Na jaře má začít revitalizace

V parku Vítkov na území Prahy 3 v těchto týdnech pracovníci společnosti Lesy hlavního města Prahy kácejí desítky stromů. Do konce letošního období vegetačního klidu půjde k zemi přes sedmdesát stromů, které dendrologové vyhodnotili jako provozně...

„Jsem přesvědčený o tom, že před čtyřmi pěti lety bylo v ulicích Prahy 3 psích exkrementů mnohem víc“

Na jaře by měla začít zásadní fáze revitalizace Vítkova. Potřebuje ji Vítkov?
Revitalizace tam v různých fázích probíhá už několik let. Území Vítkova v sobě skrývá obrovský potenciál. Kdyby ten park byl někde na rovině a dostupnější, ne na docela vysokém kopci, tak tam chodí mnohem víc lidí. Jeho špatná přístupnost má efekt, že není tak přelidněný. Já tam vlastně chodím moc rád a ani mě nenapadlo, že by podle posledních dostupných vizualizací měl být příliš betonový. Na té horní pláni je několik set metrů dlouhá a asi třicet metrů široká travnatá plocha, kudy většina lidí chodí, jsou tam vychozené cestičky, je to tedy přirozené místo, kudy lidé chodí. Asfalt, který je na chodníku i na silnici, je místy popraskaný a jsem rád, že se do parku investuje a spíš v tom vidím přidanou hodnotu pro obyvatele Prahy 3.

Na základě vizualizací to vypadá, že právě tuto travnatou plochu by měl nahradit asfalt. Vidíte to stejně?
Usuzovat na základě těch vizualizaci je celkem ošemetné, ale nemyslím si, že tam dojde k zaasfaltování zeleně. Přibudou tam vodní prvky a místo výrazně posílí svůj potenciál, aby sloužilo více Pražanům.

Jaká je situace s opravami Tachovského náměstí u Žižkovského tunelu?
V průběhu prací dělníci zjistili, že betonové zdivo u jedné opěrné zdi je víc degradované, než předpokládaly původní sondy, takže tam dojde k nějakému zdržení. Aktuálně předpokládáme, že hotovo by mělo být do konce října, ale je pravděpodobné, že práce se možná přetáhne spíš do začátku nového roku.

Kdo opravu financuje?
Celá oprava náměstí stojí přes 60 milionů, financuje ji Praha 3 a zažádali jsme o dotaci na magistrátu. Cena postupně narůstala nejen kvůli vícepracím, ale také kvůli skokovému zdražení materiálu. My žádáme magistrát o nějakých 25 milionů.

V rámci prací byl zavřený tunel do Karlína. Po otevření si lidé stěžovali na to, že je v něm nepořádek, že se ta uzavírka mohla využít aspoň k pořádnému úklidu od střepů z lahví, navátých odpadků nebo tagů na zdech.
Správcem tunelu je TSK. Funguje to tak, že když tam člověk z radnice zavolá a bude si stěžovat na nepořádek v tunelu, tak oni to uklidí. Problém ale je najet na režim pravidelné údržby, se kterou bychom byli spokojení. Je to neustále o tom někoho nahánět, aby dělal svou práci tak, jak má. Pravidelný režim úklidu, který je teď nastavený, evidentně nestačí. Úklidové práce jsou vždycky velmi závislé na lidském faktoru, na těch konkrétních metařích, kteří jdou a uklízí a mezi nimi jsou často takoví, kteří práci zkrátka odfláknou. Pak lidi volají na radnici, my voláme na TSK, ti zase na Pražské služby. K větší důslednosti a pečlivosti to ale nevede. Rádi bychom úklid zajišťovali více pod naším dohledem.

Proč je podle vás na Žižkově objektivně větší nepořádek, než na ulicích Karlína nebo Vinohrad? Často jde přitom o jasně viditelnou hranici jedné ulice.
Určitě nejde říct, že Praha 3 je plošně hůře uklízena než Praha 2. Máme tu ale některá místa, která jsou problematická. V součastnosti má úklid chodníků na starosti magistrát s TSK. Děláme kroky, abychom nad tím měli větší dohled a postupně zajišťovali úklid sami.

Proběhlo nějaké vyhodnocení kampaně Žižkov není šiškov? Protože se zdá, že pořád je.
Oficiální vyhodnocení nemáme, je to na subjektivním dojmu každého uživatele chodníku. Já jsem přesvědčený, že před čtyřmi pěti lety těch psích exkrementů bylo v ulicích Prahy 3 mnohem víc, že kampaň byla v tom smyslu efektivní. Spoustu pejskařů se naučila to, že je normální sbírat psí bobky z ulice. Vídám spoustu lidí, kteří vytahují z kapsy pytlík a aniž by tam byl strážník nebo věděli, že kolem prochází starosta, tak prostě sbírají. V kampani je ale třeba pokračovat, protože stále existuje hodně majitelů psů, kteří nesbírají a ty je potřeba to ještě naučit.

VIDEO: Pražský Mordor jde k zemi. Kvůli azbestu na bourání dohlížejí hygienici

Hygienici dohlédnou na bourání bývalé Ústřední telekomunikační budovy v Praze 3, při kterém se budou odstraňovat i materiály s obsahem rakovinotvorného azbestu. V šesti objektech v Olšanské ulici je podle předpokladů přibližně 3350 tun materiálů...

„Ženě jsem slíbil jedno funkční období“

Jak kooperujete s developery při výstavbě na Nákladovém nádraží?
Radnice Prahy 3 stanovila spoustu požadavků na to, co by v tom území mělo být, abychom souhlasili se změnou územního plánu. My požadujeme pět mateřských škol, tři základní školy, dopravní infrastrukturu, parky, zdravotní středisko, domov seniorů a další. Taky chceme, aby vznikla střední škola, v čemž nás magistrát začal podporovat. Těch požadavků městské části je hodně. Podstatnou část zaplatí developeři, ale bez účasti magistrátu se to neobejde

Komunikujete i s developerem, který bude stavět na místě Mordoru?
Ano, tam požadujeme, aby součástí tohoto území byla jedna školka a podélný park s možností nějakých volnočasových aktivit. Na tom nároží křižovatky by mělo vzniknout náměstí nebo takové rušné prostranství. Velký důraz klademe i na prostupnost toho území, aby to nesloužilo jen těm obyvatelům, kteří tam bydlí, ale i ostatním obyvatelům Prahy 3.

Budete chtít být starosta Prahy 3 i v dalším období, nebo byste chtěl pokračovat na magistrát nebo do vyšší politiky?
Ženě jsem slíbil jedno funkční období, což hodlám dodržet. Mám dvě děti, jednomu bude čtrnáct, jednomu je osm. Moje angažmá na radnici samozřejmě na manželku dopadá, já se snažím pomáhat a nechci zneužívat její dobroty. Je to ale velmi daleko, záleží taky na tom, jak dopadnou volby. Pokud budu kandidovat v dalších volbách, tak třeba nemusím fungovat v pozici starosty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tran Anh Tuan

Štítky rozhovor, starosta, Michal Vronský, Žižkov, Praha 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Nabízíme obrovskou škálu práce u policie píše zde personalistka Hrubá. Je pravda že máme cca čtyřista tisíc úředníků na rozdíl třeba od srovnatelného švajcu kde mají desítky tisíc úředníků ? Zrušte staré nesmyslné exekuce a exekutory s vymahači zameěstnejte na úřadech práce kde úředníci chybí. Chcete volné čisté město,dejte veřejnou dopravu zdarma nebo za symbolickou cenu.

Pátek, 17. března 2023, 13:45Odpovědět

Málo strážníků, nepořádek a další problémy Žižkova vysvětluje v rozhovoru starosta Prahy 3  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.