Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Objevte 15 tipů pro skutečně luxusní relaxaci

PR článek

Každý z vás jistě zažil dny, kdy se cítil vyrovnaný, šťastný a spokojený. Jenže existují i dny, během kterých na vás padá deprese, svírá vás úzkost a cítíte se ve stresu. Aby těch krásných dnů bylo o poznání více než těch depresivních, naučte se relaxovat. Poradíme vám, jak na to.

Co je to relaxace?

Relaxace je jednoduše řešeno opakem stresu. Jedná se o stav, kdy se cítíte uvolněně nejen fyzicky, ale také duševně. Relaxace je důležitá pro regeneraci těla stejně jako zdravý spánek. K přirozené relaxaci dochází ve spánku, ale můžete si ji navodit i jinak. Tento typ odpočinku by se měl stát nedílnou součástí našeho života. Ideálně byste si na něj měli najít čas každý den.

Během relaxace se z buněk odstraňuje stres, takže mohou znovu přijímat potřebné množství kyslíku, vody, ale také dalších důležitých živin, které potřebují pro svoji regeneraci. Existují také relaxační metody pro děti, které napomáhají k jejich zklidnění, zlepšení výkonnosti, sebeovládání i sebekontroly.

Relaxace v ložnici

Pro relaxování si mnoho lidí vybírá právě ložnici. Abyste se v ní cítili příjemně, je důležité dbát na vybavení ložnice. Nemělo by jej v ní být moc. Přeplácaná ložnice totiž neumožní „vypnout“ hlavu a soustředit se jen na vlastní potřeby. V této místnosti by měla být především postel, noční stolky, šatní skříň a komoda. Nic jiného není potřeba. Vyvarujte se zbytečných dekorací, které vás rozptylují a stejně jsou pouze lapači prachu.

Zdravého odpočinku a spánku dosáhnete tak, že budete mít v posteli vhodnou matraci, která bude splňovat vaše nároky na tvrdost, spánkovou polohu i prodyšnost. Nezapomeňte také na kvalitní polštář a přikrývku. O dokonalé uvolnění krční páteře se postará anatomický polštář. Povlečení vybírejte ze 100% egyptské bavlny neboli bavlněného saténu. V takto zařízené ložnici se můžete těšit na klidný spánek a ozdravnou relaxaci.

Jakou podobu může relaxace mít?

Relaxace může mít stovky podob. Je proto vhodné jich vyzkoušet více, abyste si našli tu pravou.

1. Masáž

Mezi nejoblíbenější typy hluboké relaxace patří masáž. Během ní se tělo dokonale uvolní. Svaly si odpočinou a vy budete cítit dokonalou očistu. Silová masáž vás zbaví bolesti a zatuhlých svalů. Pokud však toužíte spíše po příjemném poležení, vyzkoušejte medovou či čokoládovou masáž. Oblíbené jsou také masáže aromaterapeutické nebo speciální bahenní. Masírovat si můžete nechat celé tělo nebo jen jeho části. Zbavíte se tak psychického stresu, a navíc získáte dokonale hladkou pokožku.

2. Wellness

Rozšířeným způsobem relaxace je wellness pobyt. Pokud si jej prodloužíte na celý víkend, nebudete se muset starat o vaření ani další domácí práce. Užijete si masáže, bublinkové lázně, saunování a nejrůznější ozdravné kůry. Nejlepší je vyrazit jen s partnerem nebo nejlepší kamarádkou.

3. Pohyb

Pro někoho je nejlepším způsobem relaxace sport. Vypíná při něm hlavu a soustředí se pouze na výkon a svoje tělo. Výsledkem je lepší fyzická kondice a tělesné zdraví. Pohyb pomáhá k čerstvější mysli. Je ideálním způsobem relaxace pro všechny, kteří mají sedavé zaměstnání. Vyzkoušet můžete třeba běh, plavání, aerobik, posilovnu nebo třeba bowling.

4. Čtení a filmy

Dalším způsobem, jak dokonale vypnout hlavu a zaměřit se na svůj duševní klid, je četba knih nebo sledování filmů. Nikoliv však hororů či thrillerů, jelikož ty tělo spíše stresují. V oblasti literatury je lepší sáhnout po něčem „lehčím“. Ideální jsou romány, biografie nebo kutilské knihy. Pohodové filmy jsou komedie, romantické komedie nebo třeba přírodopisné filmy. Nezapomeňte si přitom udělat dostatečné pohodlí.

5. Dobré jídlo

Zážitková gastronomie, sushi, italské jídlo… Je toho hodně, čím si můžete udělat radost. Dobrým jídlem se nejen zasytíte, ale také vyplavíte endorfiny podobně jako při sportu, čímž navodíte pocit štěstí. Pokud nechcete utrácet za dobrá jídla, můžete sáhnout po čokoládě, která je balzámem na nervy. Relaxace jídlem by však neměla být pravidelným řešením stresových situací. Snadno vás totiž může dovést k obezitě.

6. Handmade

Dokonalým odpočinkem jsou ruční práce. Přestože u nich zcela „nevypnete“ hlavu, používáte ji jiným, kreativním způsobem. Handmade výrobky nejsou obvykle příliš fyzicky náročné, pokud se nerozhodnete zrovna pro tesařinu, takže si u nich příjemně odpočinete. Tato činnost uvolní tělo i mysl, a navíc uvidíte hmatatelný výsledek. Zkuste vyrábět třeba šperky, háčkovat nebo plést indiánské lapače snů.

7. Pokecejte

Setkání s přáteli může být také určitým druhem relaxace. Můžete si stanovit pravidelný časový interval, kdy se budete scházet. Zejména ženy si tento způsob odpočinku chválí. Když k němu přidáte ještě lakování nehtů nebo dobrý alkohol, odplavíte stres jedna dvě. Pánové zase můžou skočit „na jedno“, jít si zahrát fotbal nebo vyrazit do přírody.

8. Péče o tělo

Další metoda vhodná spíše pro ženy. K relaxaci totiž může dojít třeba i na kosmetice nebo pedikúře. Tyto zkrášlovací procesy obvykle zahrnují i masáže, takže nejen zkrášlíte svůj zevnějšek, ale také se uvolníte, což vede k vnitřní psychické pohodě.

9. Meditace

Meditaci můžete provádět sami nebo pod vedením odborníka. Jak se říká: meditace je královská cesta k sebepoznání i ke kontrole mysli. Existuje spousta meditačních technik. Pokud se naučíte meditovat, bude váš život produktivnější, vyrovnanější a spokojenější. Meditace má uklidňující účinky, pomáhá vám dobít energii, zpomaluje stárnutí a usnadňuje schopnost koncentrace. Meditace vám má pomoci roztřídit myšlenky, udělat si od nich odstup, abyste získali lepší perspektivu na věc nebo danou problematiku.

10. Saunování

Chodit do sauny je zdravé. Díky pravidelným návštěvám se můžete zbavit bolesti svalů, funguje také jako prevence proti nachlazení, prokrvuje a pročišťuje organismus. Kromě toho napomáhá k lepšímu spánku. Teplo vám dodá energii, očistí tělo a dokáže navodit stav odpočinku.

11. Jóga

Jóga je skvělým způsobem relaxace. Pomáhá snižovat stres a řídit úzkost, jelikož do celého těla i mysli vyzařuje pohodu a klid. Cvičení jógy zahrnuje pohyblivé i stacionární pózy, které vám pomohou uklidnit mysl a uvolnit tělo.

12. Relaxační hudba

Poslech uklidňující hudby dokáže snížit krevní tlak, srdeční frekvenci a zlepšit příznaky úzkosti. Vytvořte si svůj playlist uklidňujících písní. Vsadit můžete také na zvuky přírody. Mezi nejoblíbenější patří zvuky oceánu, bublajícího potoku, zpěv ptáků nebo šum lesa. U písní je možné se lehce houpat do rytmu.

13. Teplá vana

Od stresu a napětí vás uvolní teplá vana. Do vody můžete přidat několik kapek éterického oleje, použít koupelnovou sůl nebo koupelovou šumivku. Kolem vany můžete rozestavět čajové svíčky a pustit si příjemnou relaxační hudbu.

14. Dechová cvičení

Dechové cvičení se úzce pojí také s meditací. Je důležité si při něm najít klidné místo. Dechové cvičení spočívá v tom, že dokáže uvolnit napětí a odvést vaše myšlenky od starosti. Nadechujete se nosem a vydechujete ústy. Dýchání musí být pomalé a hluboké. Dýchat můžete buď do hrudníku, nebo do břicha.

15. Vizualizace

Při této relaxaci si vytváříte mentální obrazy, pomocí kterých se vydáváte do klidných a příjemných míst či situací. Prostředí či situace musí byt naprosto pozitivní, klidné a mělo by vás absolutně uvolňovat. Do vizualizace je možné začlenit i další smysly, jako jsou čich, zvuk a dotyk. Pokud si představujete moře, zaměřte se třeba na chuť a vůni slané vody.

Ohodnoť článek

Štítky relax, stres, spánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte 15 tipů pro skutečně luxusní relaxaci  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.