Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak získat více energie a každodenní spokojenosti? Odpovědí je kvalitní spánek

PR článek

Kvalitní spánek je opravdu základ nejen spokojenosti, ale i pevného zdraví. Jenže jak ho v každodenním shonu dosáhnout? Máme pro vás pár tipů, se kterými se vyspíte (téměř) každý den opravdu do růžova.

Kolik hodin byste měli spát?

Asi často slyšíte, že bychom měli každou noc spát alespoň 8 hodin. Je to ale pravda? Ve skutečnosti záleží na individuálních potřebách, ale obecně platí, že bychom měli spát minimálně 7 hodin a maximálně 9. Méně hodin už může ohrožovat zdraví. Po více hodinách je většina lidí naopak po celý den rozespalá.

Důležitější než množství hodin však může být často kvalita spánku, kterou může většina z nás ovlivnit o něco lépe. Jak na to?

Dopřejte si pravidelnou spánkovou rutinu

Člověk je tvor návyků. A mozek se neptá, jestli jsou ty návyky dobré nebo špatné. Na co je zvyklý, to začne automaticky vykonávat. Pro kvalitní spánek je proto důležitá spánková rutina, o které se můžete podrobně dočíst na blogu e-shopu MKLůžkoviny.

Jak by měla efektivní spánková rutina vypadat? Může jít o příjemnou teplou sprchu, převlečení se do pohodlného pyžama a zachumlání se do voňavého povlečení s knížkou.

Pokud nemáte problém s častým nočním vstáváním, můžete si například dopřát lahodný večerní nápoj, který po pár týdnech začne tělu vysílat signál, že je čas spánku (skvělé je nejen teplé mléko, ale také heřmánkový čaj či jiná uklidňující bylinková směs).

Ložnice by měla být v ideálním případě chladná (doporučovaná teplota pro dospělé lidi je kolem 19 °C), tmavá a tichá. Pro dosažení dokonalé tmy jsou ideální zatemňovací závěsy, se kterými vás nevzbudí ranní paprsky slunce. Ale to ticho… to nevyhovuje zdaleka každému. Jak usínat a nenarušit si spánek ani v případě, že v tichu prostě neusnete?

Čím méně interaktivní vaše „noční rozptýlení” je, tím lépe se vyspíte

O tom, že byste před spánkem neměli koukat na televizi ani do mobilu už jste určitě slyšeli. Věděli jste ale, že to není tak úplně pravda?

Pokud nemůžete usnout v tiché místnosti a ve tmě (což je samozřejmě pro kvalitu spánku nejlepší), můžete si své rozptýlení volit podle jeho interaktivity.

To znamená, že takový mobil, na kterém stále skáčou notifikace a nutí vás „scrollovat” po novém a novém rozptýlení je pravděpodobně to nejhorší, co můžete udělat.

Na druhou stranu televize, na kterou jen pasivně koukáte, zase tak špatná být nemusí. Pokud chcete pro svůj spánek udělat maximum (ale nesnesete usínání v tichu), pusťte si audioknihu nebo podcast.

Dobrou variantou je také klasická kniha. Jen se do ní nesmíte začíst tak, že budete do rána otáčet jednu stránku za druhou a na spánek z toho kompletně zapomenete.

Ohodnoť článek

Štítky spánek, energie, kniha, televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak získat více energie a každodenní spokojenosti? Odpovědí je kvalitní spánek  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.