Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Záložní nemocnice v Letňanech je hotová. V případě potřeby nabídne pět set lůžek pro nemocné koronavirem

Armáda v neděli dokončila práce na záložní nemocnici v pražských Letňanech. Oznámila to na svém twitteru. V halách letenského výstaviště bude polní nemocnice sloužit pro pacienty s covidem-19 a bude se v ní nacházet pět set lůžek. Zda bude uvedena do provozu, záleží na vývoji epidemie koronaviru.

Nejvíce pacientů se předpokládá kolem 10. listopadu

Nemocnice má být využívána pro následnou péči, umístěni v ní tak mají být pacienti s covidem-19 na doléčení. Mohla by také sloužit pro pacienty, kteří se kvůli karanténě zatím nemohou vrátit domů nebo třeba do domova důchodců. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude nemocnice zřejmě využita hlavně kolem 10. listopadu. V té době se v Česku předpokládá největší počet pacientů s koronavirem.

V pátek bylo v nemocnicích 5314 pacientů s covidem-19

Stát i jednotlivé nemocnice se nyní snaží zvýšit počet lůžek, které budou připravené pro pacienty s covidem-19. Nemocnice odkládají neakutní péči a některá oddělení předělávají pro potřeby nakažených. Podle Prymuly pro ně bude připraveno 15 500 lůžek. Podle údajů k pátku je v Česku hospitalizovaných 5314 pacientů s covidem-19 a ve vážném stavu bylo 772 z nich.

Nemocnici začala armáda budovat v pondělí, kdy přivezl materiál hlavní konvoj z Hradce Králové. Vojáci postupně do hal letňanského výstaviště dopravili víc než 300 tun vybavení ze svých zásob. Další vybavení poskytla Správa státních hmotných rezerv (SSHR), vládou zakoupené nové postele dovezla firma Linet.

Nemocnice v Letňanech by měla být spuštěna v okamžiku, když dojdou kapacity v „kamenných“ nemocnicích. Z 500 lůžek má být pro intenzivní péči vybaveno pouze deset. Zařízení bude oficiálně provozovat Nemocnice Na Bulovce, která si část letňanského výstaviště pronajala. Na místě ale budou nasazeni především vojenští lékaři a zdravotníci, které armáda v případě aktivace nemocnice stáhne z jiných nemocnic. Prymula dříve uvedl, že v Letňanech by mohlo působit i 28 armádních lékařů a zdravotníků z USA, které Česku nabídly Spojené státy po žádosti vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD).

Ohodnoť článek

Foto Twitter Armáda ČR

Štítky polní nemocnice, Letňany, Armáda ČR, koronavirus, nemocnice, COVID-19, pacient, pandemie covidu-19, Roman Prymula, Česko, Správa státních hmotných rezerv, ANO 2011, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Záložní nemocnice v Letňanech je hotová. V případě potřeby nabídne pět set lůžek pro nemocné koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.