Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Lékaři v Praze voperovali defibrilátor dvouměsíčnímu chlapci. Je nejmladším pacientem s touto operací

Ve Fakultní nemocnici v Praze Motole lékaři voperovali dvouměsíčnímu chlapci srdeční defibrilátor. Měl vážnou poruchu srdečního rytmu způsobující fibrilaci komor. Nemocnice dnes v tiskové zprávě informovala, že dítě operované ve druhé polovině září je nejmladším pacientem s takovou operací. Dosud v Česku bylo nejmladší operované dítě desetiměsíční.

„V odborné literatuře existují informace pouze o jednom pacientovi s implantovaným defibrilátorem, který byl o něco mladší než tento český pacient, avšak vážil o něco více," uvedlo vedení nemocnice.

Dvouměsíční kojenec byl hospitalizovaný v Motole poté, co se mu při cestě autem zastavilo srdce. V nemocnici měl další opakované poruchy rytmu, během několika hodin prodělal další tři srdeční zástavy s nutností resuscitace. Příčinou byly nádory v pravé srdeční komoře, což je podle lékařů velmi vzácné.

„Masivní výskyt nádorových ložisek nebylo možné odstranit v takové míře, abychom dostatečně eliminovali riziko opětovné srdeční zástavy. Proto jsme se rozhodli pro implantaci kardioverter - defibrilátoru," řekl primář Dětského kardiocentra 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakutní nemocnice Motol Peter Kubuš.

Při čtyřhodinové operaci byla nejdříve z pravé srdeční komory částečně odstraněná nádorová ložiska. Dítěti pak přístroj, který umí při poruše rytmu výbojem činnost srdce upravit, pomocí elektrod připojili zevně na srdce a umístili pod přímý břišní sval. Použitý byl nejmenší možný přístroj o rozměrech 71 krát 52 krát deset milimetrů. Po dvou týdnech byl chlapec propuštěn z nemocnice do domácí péče.

Autoři | Foto Facebook Nemocnice v Motole

Štítky operace, zdraví, děti, Motol, Praha, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole, Česko, 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lékaři v Praze voperovali defibrilátor dvouměsíčnímu chlapci. Je nejmladším pacientem s touto operací  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.