Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha si včera připomněla Světový den dárců kostní dřeně: červeně se rozsvítil Petřín nebo fontána před Národním muzeem

Včera si lidé na celém světě připomněli Světový den dárců kostní dřeně. V českých registrech je aktuálně přes 130 tisíc registrovaných dárců. V Praze se u této příležitosti červeně (v barvě krve) rozsvítila Petřínská rozhledna, Žižkovská věž, Tančící dům nebo fontána před Národním muzeem.

Světový den dárců kostní dřeně

Sobota 19. září 2020 se stala světovým dnem dárců kostní dřeně. Tento den je určitým poděkováním a vyjádřením úcty všem, kdo nezištně darovali naději na život těžce nemocným, ať už ze svého okolí, nebo těm, které nikdy neviděli a zřejmě ani nikdy neuvidí.

Český červený kříž rovněž včera ocenil dárce krvetvorných buněk plaketou Milana Haška - vědce, který svými objevy umožnil transplantace kostní dřeně.

Dárce č. 100 tisíc!

Český národní registr dárců kostní dřeně (ČNRDD) zapsal do své databáze na Světový den dárců kostní dřeně dárce, který nese číslo 100 tisíc. Stal se jím třiadvacetiletý student práv z Uherského Hradiště Václav Kallus.

 „Vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně mi zkrátka dávalo smysl. Vím, že šance být vybrán a skutečně darovat je mizivá. O to víc si ale myslím, že je potřeba, aby se nás zapsalo co nejvíc, ať mají lékaři z čeho vybírat. Navíc, jak mi říkali u náboru, každý zapsaný dává naději,“ vysvětluje svoje rozhodnutí mladý dobrovolník, který se ve svém volném čase věnuje tenisu a basketbalu.   

Staňte se taky dárcem

ČNRDD je databází dobrovolníků, kteří jsou ochotni v případě potřeby darovat malou část vlastních krvetvorných buněk k transplantaci. Toto dárcovství se provádí anonymně bez ohledu na příjemcův věk, pohlaví, národnost či vyznání a je bezplatné.

Pro zápis do registru musí mít dárce mezi 18 a 35 lety, musí mít také dobrý zdravotní stav bez trvalého užívání léků (výjimku tvoří antikoncepce a léky na sezónní alergie), hmostnost nemsí být nižší než 50 kilo.

Pro více nformací o průběhu, zápisu, ale třeba i známých osobnostech, které registr kostní dřeně podporují, navštivte stránky ČNRDD na TÉTO ADRESE. Pokud se budete chtít registrovat, může vám pomoct TENTO ODKAZ, kde si můžete najít registrační centrum nebo nábor, který máte nejblíž.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Český registr dárců krvetvorných buněk

Štítky Petřín, kostní dřeň, dárce, Světový den dárců kostní dřeně, Praha, Národní muzeum, Tančící dům, Žižkovský vysílač, Petřínská rozhledna, Milan Hašek, fontána, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha si včera připomněla Světový den dárců kostní dřeně: červeně se rozsvítil Petřín nebo fontána před Národním muzeem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.