Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zachraň sousedku před vedrem. Senioři se naučí, jak zvládnout horké dny

Parné dny, dusný vlhký vzduch a tropické noci představují nebezpečí zejména pro městské důchodce. Spolek Arnika s týmem odborníků proto pořádá pro seniory workshop zaměřený na toto téma. Návštěvníci se dozví praktické rady a navzájem si vymění zkušenosti, které jim pomáhají horké dny přežít ve zdraví. Jejich vlastní poznatky pak poslouží k vytvoření opatření na ochranu zdraví seniorů šitých přímo na míru.

Cílem akce je zvýšit informovanost a zapojení seniorů do rozhodování o životním prostředí v souvislosti s ochranou před letními horky a adaptačními opatřeními na klimatickou změnu. Na akci bude o zdravotních rizikách a obraně před extrémy počasí přednášet lékařka Eva Topinková. Andragog a pedagog Michal Šerák pak účastníky vybaví tipy, jak získané nové vědomosti předávat dál lidem s podobnou životní zkušeností.

Nezisková organizace Život 90 vznikla v roce 1990. Hlavním posláním iniciativy je podporovat nezávislost u starších lidí. 

„Projektem Zachraň sousedku před vedrem chceme seniory a seniorky naučit, jak ochránit sebe i lidi ve svém okolí před negativními dopady teplotních vln a zároveň využít jejich vlastní zkušenosti. Přece jen jsou právě oni těmi nejlepšími odborníky na to, co tato skupina potřebuje. Z výzkumů také víme, že seniorům velmi záleží na budoucnosti planety už i kvůli jejich vnoučatům. V projektu spojujeme jejich motivaci s praktickými opatřeními, která ochrání jejich zdraví, posílí občanskou participaci, vlastní aktivní stárnutí a zvyšuje jejich zapojení do sousedských komunit,“ uvedla sociální gerontoložka Lucie Vidovićová, která připravuje metodiku výzkumu a seminářů.

Chystaný workshop proběhne ve středu 15. července v Gerontologickém institutu spolku Život 90. Zájemci se mohou hlásit v kanceláři Centra aktivního stáří anebo telefonicky na číslech 222 333 514 / 536 / 574. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Život 90, senioři, workshop, léto, zdraví, Michal Šerák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachraň sousedku před vedrem. Senioři se naučí, jak zvládnout horké dny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.