Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Pražští záchranáři pomohli po povodních na Jesenicku desítkám lidí. Předepisovali ztracené léky, řešili ale i infarkt

Sedm dní působil tým Zdravotnické záchranné služby hlavního města na Jesenicku v oblasti, kterou zdevastovaly povodně. Měli improvizovanou ordinaci, za pacienty ale také vyjížděli do terénu. Celkem za tu dobu ošetřili 120 lidí a za 40 přijeli. Nejčastěji se starali o zranění a předepisovali léky, setkali se ale také s infarktem a mozkovou příhodou.

Vyslání záchranářů schválil magistrát a 17. září dorazilo do Mikulovic prvních devět lidí. Byli to členové týmu nazvaného Medical Support Cell, kteří prošli školením pro práci v oblastech zasažených živelními katastrofami. Mají také zkušenosti ze zásahů v Hřensku, po tornádu na Moravě nebo při požárech v Řecku. Celkem to byli dva řidiči speciálních modulů, čtyři zdravotničtí záchranáři a lékař. Jedna ze záchranářek také využila své vzdělání v poskytování psychosociální pomoci lidem, kteří po povodni trpí psychickými problémy.

K tomu byl na místě i inspektor a krizový manažer, ve vedení se vystřídali ředitel a náměstek ředitele pražské záchranky. Dohromady v Mikulovicích týden pracovalo 17 lidí. 

„Díky tomu, že pražský magistrát schválil operativně naše nasazení a my v krátkém čase aktivovali náš speciální tým, jsme mohli v zasažené oblasti působit už krátce po opadnutí vody, kdy to bylo nejvíce potřeba,“ komentoval v tiskové zprávě Zdeněk Křivánek, náměstek ředitele pražských záchranářů.

Přivezli si terénní vůz Atego a čtyřkolku Polaris, díky kterým se mohli dostat do těžce přístupných oblastí. „Obě vozidla se vzhledem k množství trosek a špatné průjezdnosti skvěle uplatnila. Dále měli zdravotníci k dispozici technicko-logistické víceúčelové vozidlo a standardní sanitní vůz. Další prostředky dodaly Speciální síly, Agentura zdravotnictví a AKIS AČR,“ sdělila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Hlavní město i většina pražských městských částí se rozhodla pomoci oblastem, které tvrdě zasáhly letošní záplavy. Na Jesenicku už je devět záchranářů a třicet hasičů, hlavní město poslalo materiální pomoc ke Krnovu a do Opavy a například Praha 6 a...

V Mikulovicích si v jednom z vozidel zřídili provizorní lékařskou ordinaci, kde vypomáhaly i místní zdravotní sestry. Celkem tam přišlo 124 lidí a to nejčastěji kvůli úrazům, zhoršení chronických obtíží a nahrazení ztracených léků na předpis. „Prvotní zásobu léků dodala Ústřední vojenská nemocnice, ostatní dovezli záchranáři terénními vozidly z místních lékáren a vydali pacientům,“ upřesnila Poštová.

Do terénu v okolí Mikulovic vyjeli pražští záchranáři dvaačtyřicetkrát a to i ve spolupráci s armádními záchranáři. Ošetřili zlomeniny, mozkovou příhodu, dušnost, infarkt i pacienta s mnohočetnými zraněními po dopravní nehodě. 

Posádky pražských záchranářů řídila Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, spolupracovaly také s krizovým štábem jesenických hasičů.

Hned druhý den měli jejich kolegové, kteří zůstali v Praze, napilno. Při srážce dvou vlaků se v Libni totiž zranily desítky lidí a na místo vyjelo dohromady osm posádek. 

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Zdravotnické záchranné služby hlavního města

Štítky záchranáři, pomoc, povodně, Jesenicko, Mikulovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři pomohli po povodních na Jesenicku desítkám lidí. Předepisovali ztracené léky, řešili ale i infarkt  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.