Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Celé Česko je v karanténě. Vláda zakazuje volný pohyb, do práce a na nákupy lidé mohou

, aktualizováno 15. března 2020, 23:42

Vláda dnes večer vyhlásila kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru karanténu pro celou Českou republiku. Karanténa platí od dnešní půlnoci do šesté hodiny ranní 24. března. Vláda svým rozhodnutím zakazuje na celém území republiky volný pohyb s výjimkou cest do zaměstnání nebo jiné obdobné činnosti, nezbytných návštěv rodiny, nákupů, cest k lékaři, veterináři a jiných neodkladných záležitostí.

Vláda dnes svým nařízením zakázala také prodej ubytovacích služeb, provoz autoškol, taxislužby s výjimkou těch rozvážejících potraviny a prodej elektroniky. "Zakazuje se provoz ubytovacích služeb s výjimkou lázeňských a školských ubytovacích zařízení. Současně se zakazuje provoz autoškol. V rámci obcí se ruší modré zóny,“ řekl dnes ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Fyzické i právnické osoby mohou také podat daňové přiznání až do 1. července letošního roku. Vláda mimo jiné odložila konání nadcházejících senátních voleb.

Podle premiéra Andreje Babiše je žádoucí také práce z domova. Tu by měli zaměstnavatelé nařídit u zaměstnání, kde je to možné. "Doporučujeme zaměstnavatelům, aby svým zaměstancům zadali práci na dálku, kterou lze vykonávat v místě svého bydliště,“ dodal Babiš.

Restaurace zůstávají zavřené

Vláda už o víkendu zavedla mnohá omezení, která zasáhla i běžný život. Uzavřena je například část obchodů a služeb, zavřené jsou vyjma takzvaného prodeje z okna ven restaurace, bary a další podobná zařízení. Zavřely školy, divadla, kina i jiné kulturní instituce. Omezení se týkají i cestování do zahraničí, od půlnoci bude platit úplný zákaz.

Obchodů s potravinami, lékáren, drogerií, benzinových pump a dalších výjimek se uzavření netýká. Od pondělí bude až na výjimky zakázán vstup do Česka všem cizincům a Čechům cestovat kamkoli do zahraničí.

V Česku je 293 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, údaje k 18:00 zveřejnilo ministerstvo na webu. Ráno bylo 214 pozitivních testů. Nejvíce onemocnění COVID-19 má Praha, a to 96. Za metropolí následuje Olomoucký kraj s 31 případy, Středočeský s 28 a Ústecký kraj s 18 nakaženými. 

Ohodnoť článek

Foto Adéla Cinklová

Štítky koronavirus, cestování, zákaz, karanténa, vláda, Česko, COVID-19, Andrej Babiš, Karel Havlíček, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celé Česko je v karanténě. Vláda zakazuje volný pohyb, do práce a na nákupy lidé mohou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.