Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Praze přibyl nový babybox. Schránky jsou u 70 procent českých porodnic

Nový babybox je od soboty dostupný v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v Praze-Podolí. Jedná se v pořadí o 88. babybox v Česku. Schránky babybox jsou v současné době poblíž 70 procent českých a moravských porodnic. Jen v pěti městech, kde je porodnice, není ani na jiném místě. Vyplývá to z porovnání seznamu porodnic v Národním registru poskytovatelů a seznamu babyboxů. V Praze je nyní pět schránek, u porodnice byla do nedávna jen jediná, umístěná ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

„Otevření babyboxu v Ústavu pro péči o matku a dítě představuje další krok k naplnění našeho poslání a naší smysluplné práce pro společnost. Jeho instalace je o to významnější, že se jedná vůbec o první babybox na Praze 4," uvedl ředitel ÚPMD Jaroslav Feyereisl. Další tři pražské jsou u úřadu Prahy 2, 6 a 8.

Podle zakladatele iniciativy pro zřizování babyboxů Ludvíka Hesse v nich v Praze bylo odloženo pět desítek dětí. Celkově je schránek v Česku 88, od roku 2008 do nich bylo odloženo 262 dětí. Posledním z nich byl 23. února letošního roku chlapeček v Třebíči. Dosud nejvíc dětí bylo odloženo v Praze, Brně (22) a více než pět také v Pardubicích (11), Liberci či Opavě (9), Olomouci (8), Kladně (7), Českých Budějovicích nebo Ústí nad Labem (6).

V Karlovarském, Olomouckém, Zlínském a Libereckém kraji jsou schránky u všech porodnic. V Jihočeském kraji chybí u porodnice v Táboře a v Českých Budějovicích, v obou městech jsou ale jinde. Podobně je to také v Hradci Králové, Ostravě, Chrudimi nebo Plzni. Možnost dítě po porodu beztrestně a bezpečně odložit nemají matky zatím například v Ivančicích, Hořovicích, Stodu, Novém městě na Moravě nebo Roudnici nad Labem. Další by se letos měly otevřít v Čáslavi a starou schránku obnoví v Kroměříži.

Cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Babybox.cz

Štítky rodina, zdraví, Praha, babybox

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze přibyl nový babybox. Schránky jsou u 70 procent českých porodnic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.