Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Praze už je přes dvě stě případů černého kašle. Neočkované děti při výskytu ve škole z výuky nevyřadí

, aktualizováno 15. března 2024, 19:32

Žádné dítě neočkované proti černému kašli podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové nebude vyřazeno z výuky ve škole. Výklad Hygienické služby Hlavního města Prahy, která školy v dopise informovala, že neočkované děti nebudou smět do školy, pokud se v jejich třídě objeví nákaza, podle ní nebyl přesný. Svrčinová zdůraznila, že žádná plošná opatření se v současné době nezvažují. Bude se postupovat individuálně. Případů černého kašle, přestože je očkování proti němu povinné, je letos nejvíc od 60. let. V hlavním městě už hygienici zaznamenali od začátku roku 256 případů.

„V případě výskytu onemocnění zaměstnanci HSHMP osloví školní zařízení a provedou u kontaktů kontrolu proočkovanosti," uvedli dnes pražští hygienici na webu. Podle dopisu hygienické stanice školám, by školy měly mít zjištěno, zda jsou děti proti černému kašli očkované, ideálně ve formě kopie očkovacího průkazu, což urychlí stanovení protiepidemických opatření.

Zároveň školám pražští hygienici doporučili důkladný úklid povrchů včetně dezinfekce a častější větrání. Školní třídy by se také neměly slučovat a je vhodné omezit společné akce. „U každého případu černého kašle HSHMP provádí takzvané epidemiologické šetření, kdy se v jeho průběhu mimo jiné stanovují protiepidemická opatření," doplnili hygienici.

„Musím zdůraznit, že žádné neočkované dítě nebude vylučováno z výuky," uvedla v reakci na vyjádření pražských hygieniků Svrčinová. Do školy by podle ředitele ministerského odboru veřejného zdraví Matyáše Fošuma neměli rodiče posílat děti s příznaky nemoci, jako je déle než týden trvající suchý kašel se zajíkavými nádechy. Hygienici budou oslovovat kontakty nakažených dětí. „S viditelně zdravým dítětem není potřeba vyhledat lékařskou péči jen z důvodu kontaktu s nakaženým," uvedl Fošuma.

Nejmenší děti jsou proti černému kašli očkované třikrát do jednoho roku jako součást hexavakcíny. Rodiče by ale podle Fošuma měli zkontrolovat, zda jejich děti byly v 10 či 11 letech proti černému kašli přeočkovány. Škola podle Fošuma pravomoc vyžadovat kopii očkovacího průkazu nemá, protože jde o zdravotnickou dokumentaci. To školám pražská hygienická služba také doporučovala. Rodiče musí prokázat očkování jen při přijetí dítěte do školky, u posledního ročníku předškolního vzdělávání a škol kvůli povinné docházce se nevyžaduje.

Primátor Svoboda prodělal černý kašel, na jednání výboru si ale nevzal respirátor

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) prodělal černý kašel. Osmdesátiletý politik to řekl na včerejším jednání sněmovního zdravotnického výboru. Dodal, že už není infekční. V to doufají i členové výboru, jehož jednání trvalo přes tři hodiny....

V Praze letos od začátku roku zaznamenali 256 případů, loni ve stejném období jeden. Mezi kraji je situace nejhorší v Jihočeském, kde bylo případů 496. Ve Středočeském se jich vyskytlo 355, na Vysočině 329 a v Pardubickém 280. Praha je mezi 14 kraji na pátém místě.

Například Praha 6 chce podle vyjádření místostarostky Mariany Čapkové (Praha sobě) na sociální síti X pozvat hygieniky na nejbližší poradu ředitelů základních a mateřských škol v městské části.

Nejvíce nemocných z 2273 v celé ČR je ve věkové skupině 15letých až 19letých. Podle údajů Státního zdravotního ústavu dosahuje 120 na 100 tísc obyvatel. Zhruba třetinová je nemocnost u desetiletých až 14letých a u nejmenších dětí, nakažení jsou ale ve všech věkových skupinách. Nemoc se projevuje zajíkavým kašlem, na který nezabírají běžné léky. Může dojít i k zástavě dechu a lapavých nádechům připomínajícím kokrhání kohouta.

V Praze stoupá počet nakažených černým kašlem. Případů už je letos víc než za celý loňský rok

Pražští hygienici od začátku letošního roku zaznamenali už 89 případů černého kašle, nejvíc z nich ve věkové skupině mezi 15 a 19 lety. Je to víc než za celý loňský rok dohromady, kdy evidovali 86 nakažených. Podle hygieniků klesla proočkovanost...

Očkování proti černému kašli je součástí povinného očkování v dětství. Je v takzvané hexavakcíně, která se dává proti černému kašli, záškrtu, tetanu, dětské obrně, virové hepatitidě B a hemofilovým nákazám B podle očkovacího kalendáře v devíti týdnech, čtyřech měsících a zhruba roce. Další přeočkování je v pěti a deseti či 11 letech.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Romana Chlíbka je proočkovanost hexavakcínou 96 procent, na přeočkování dorazí 90 procent starších dětí. Vliv na současný nárůst má podle odborníků covidová epidemie, kdy se nemoc vlivem protiepidemických opatření téměř nešířila, ale také změna očkovací látky v roce 2007. Nová má méně nežádoucích účinků, tvoří ale nižší hladinu imunity.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Hygienická stanice hlavního města, černý kašel, školy, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze už je přes dvě stě případů černého kašle. Neočkované děti při výskytu ve škole z výuky nevyřadí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.