Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Psychiatrická nemocnice Bohnice ukončí provoz linky důvěry. Nejsou lidé ani peníze

Psychiatrická nemocnice Bohnice v Praze ke konci roku ukončí provoz linky důvěry, na níž odborníci pomáhali lidem s psychickými obtížemi. Nemocnice to oznámila na svém webu spolu s odkazy na obdobné služby. Podle nemocnice jsou důvody finanční, město zase tvrdí, že je to kvůli nedostatku personálu.

Mluvčí nemocnice Alžběta Remrová serveru Novinky.cz řekla, že důvody ukončení provozu linky, který byl spolufinancován hlavním městem, jsou finanční.

Náměstkyně pražského primátora Alexandra Udženija (ODS) na síti X uvedla, že hlavním problémem je nedostatečné personální pokrytí a pokud nemocnice zajistí odborníky, Praha tuto službu znovu podpoří.

„Linka opravdu nekončí z toho důvodu, že by ji hlavní město Praha nechtělo finančně podpořit. S vedením nemocnice jsem jednala a jejich hlavním problémem je nedostatečné personální pokrytí této služby," napsala náměstkyně. Pokud podle ní Bohnice zajistí odborníky zajišťující chod linky, vedení města linku rádo znovu podpoří. „Přestože je nemocnice státní a služby nabízí lidem z celé republiky a nejen Pražanům," dodala Udženija.

Linka byla jedním z krizových kontaktů i pro zasažené tragickou střelbou minulý týden na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy. Číslo 284 016 666 bude od ledna nabízet jen informace o dalších podobných službách. Podle webu České asociace pracovišť linek důvěry je podobných linek v Česku 32.

Podle Světové zdravotnické organizace v roce 2019 trpěl na celém světě každý osmý člověk, tedy 970 milionů lidí, duševní poruchou, nejčastěji úzkostmi a depresemi. Od 90. let se jejich počet příliš nezvyšoval, v roce 2020 ale podle odborníků výrazně vzrostl v důsledku pandemie covid-19. Podle prvních odhadů došlo za pouhý rok k nárůstu o 26 procent u úzkostných a o 28 procent u těžkých depresivních poruch.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky linka důvěry, Psychiatrická nemocnice Bohnice, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Adámek

To jsou roboti pořád tak blbí, že nevědí, že mají zaškrtnout "Nejsem robot"?

Sobota, 30. prosince 2023, 15:45Odpovědět

Petr Adámek

Co by tomu řekl doktor Plzák, že jím založená Linka důvěry přežila reálný socialismus a skonává za kapitalismu.

Sobota, 30. prosince 2023, 15:44Odpovědět

Psychiatrická nemocnice Bohnice ukončí provoz linky důvěry. Nejsou lidé ani peníze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.