Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha zatím neplánuje žádná mimořádná opatření kvůli prvním případům koronaviru

V souvislosti s třemi odhalenými případy koronaviru COVID-19 na území České republiky zatím hlavní město neplánuje žádná mimořádná opatření. Magistrát se nechystá uzavírat školy, ani jiná zařízení. Stejně tak je beze změny městská hromadná doprava.

Hlavní město již v minulosti přijalo některá preventivní opatření. Dopravní podnik hlavního města Prahy zahájil v polovině února dezinfekci interiéru všech tramvajových vozů ozónem. K tomuto kroku se rozhodl i kvůli chřipkové epidemii. Tato metoda účinně odstraňuje viry, bakterie, houby, původce zápachu a je několikanásobně účinnější než dezinfekce běžnými chemickými prostředky, které při úklidech tramvají denně používá.

Školy a školská zařízení společně se zdravotnickými a sociálními zařízeními v Praze byly již na konci února informovány o možném riziku a o obecných zásadách, které by měly respektovat.

“Veškeré informace od státní hygienické služby jsou průběžně předávány členům Bezpečnostní rady hlavního města. Bezpečnostní rada bude v průběhu nadcházejícího týdne obratem svolána, pokud by došlo k významné změně situace anebo si Ministerstvo zdravotnictví vyžádalo poskytnutí součinnosti. Pracovní skupina ke koronaviru se schází pravidelně každý pátek. Chtěl bych vyzvat všechna média, aby o situaci informovala občany konstruktivně a nesnažila se zbytečně situaci bulvarizovat,” uvedl primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje všem občanům chovat se stejně jako v období chřipek. Lidé by si měli preventivně a často mýt ruce mýdlem a vodou. Při kašli by si lidé měli zakrývat ústa a nos nejlépe jednorázovým papírovým kapesníkem a ten po použití odhodit do nejbližšího odpadkového koše, následovat by měla odpovídající hygiena rukou.

Použití ruky k zakrytí není vhodné, neboť se na ní může uchytit infekce, kterou by pak svou rukou nakažený dále rozšiřoval. Zároveň by si lidé rukama neměli sahat do očí a úst.

Koronavirem, který se od prosince šíří z Číny, se ve světě infikovalo přes 87 500 lidí a vyžádal si bezmála tři tisíce obětí. Většina případů se týká pevninské Číny, v Evropě je nejvíc zasažena Itálie. O nových případech informovaly včera i okolní země. V Německu se počet infikovaných proti sobotě takřka zdvojnásobil na 117 případů. Rakousko ohlásilo čtyři nově nakažené a celkově 14 případů.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, koronavirus, hygiena, COVID-19, hlavní město, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Čína, Zdeněk Hřib, Itálie, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zatím neplánuje žádná mimořádná opatření kvůli prvním případům koronaviru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.