Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Senioři se podle lékařů často nakazí chřipkou od dětí, i ty je možné očkovat

Senioři, kteří jsou víc ohrožení vážným průběhem chřipky, se podle lékařů často nakazí od dětí. Podle dětského lékaře Daniela Dražana nezletilých každý rok onemocní asi pětina, dospělých deset procent. Podle předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Aleny Šebkové je kvůli chřipce v ČR zhruba 500 dětí do pěti let hospitalizovaných. I děti je možné proti chřipce očkovat, doporučuje to i Světová zdravotnická organizace. V USA je podle Dražana očkovaná více než polovina, v ČR je proočkovanost zanedbatelná.

„Chřipka je nebezpečná, protože je strašně častá. Prodělají ji v Česku deset procent populace každý rok, u dětí je to 20 procent," uvedl Dražan. Většina prodělá nemoc bez větších komplikací, má jen několik dní horečky. Loni byla podle něj ale sezona po epidemii covidu-19 atypická a zaznamenal i děti s výraznějšími průběhy nemoci.

Stovky dětí podle Šebkové končí v nemocnicích, až pětkrát vyšší riziko mají chronicky nemocné děti. Klasickými příznaky chřipky jsou náhle vzniklá horečka, bolesti kloubů, svalů a hlavy. Později se přidá suchý kašel, rýma většinou nebývá, jen pocit ucpaného nosu. U kojenců se naopak chřipka projevuje nechutenstvím, zvracení a průjem. „Děti mají větší infekční virovou nálož a delší dobu virus vylučují. Mohou být tedy i významným zdrojem infekce pro své okolí," dodala Šebková.

Dražan připomněl, že chřipka může být nebezpečná pro všechny, nejvyšší rizika ale mají právě malé děti a senioři. Proto jejich očkování doporučuje i Světová zdravotnická organizace. „WHO říká, že všechny děti do pěti let mají být očkované proti chřipce," dodal. V USA je podle něj více očkovaných dětí než dospělých, více než polovina populace. V Česku se ale pravidelně nechává očkovat asi sedm procent dospělých, pětina seniorů a proočkovanost dětí je podle lékařů zanedbatelná.

Děti se přitom mohou nechat očkovat nejen injekcí jako dospělí, ale i formou nosního spreje. Praktická dětská lékařka a členka České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová dodala, že děti tak nemusí očkovací látku nijak vdechovat ani vtahovat nosem, aplikuje se na nosní sliznici podobně jako kapénky, kterými se člověk chřipkou nakazí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky chřipka, děti, očkování, senioři, lékaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři se podle lékařů často nakazí chřipkou od dětí, i ty je možné očkovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.