Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V pražských Klánovicích se v neděli otevře první turistická bosá trasa

První zářijovou neděli proběhne slavnostní otevření turistické trasy určené k turistice na boso. V pražském Klánovickém lese vznikla historicky první trasa tohoto druhu v České republice. David Mrhač a Igor Slouka, spoluzakladatelé a vedoucí činitelé odboru bosé turistiky, který funguje pod organizací Klubu českých turistů, vybírali, připravovali a budovali trasu zhruba dva roky.

Česko patří díky organizaci Klub českých turistů ke světové špičce ve značení turistických tras. Od roku 2021 vznikl v rámci KČT odbor bosé turistiky. „Chození bosky či používání bosobot je dnes velmi silný trend. Opírá se o poznání, že to noze prospívá, a člověku tak zůstávají nohy zdravé. Tento trend si získává stále více příznivců a díky tomu neustále přibývá různých typů bosostezek,“ řekl u příležitosti Klánovické stezky místopředseda KČT Ladislav Macka.

Okružní trase předcházelo 10 let chození naboso

„V pozadí dnešní bosé trasy stojí 10 let chození naboso, sbírání zkušeností na našich výletech a programech na festivalech, 10 let čtení odborné literatury apod. Klánovickou trasu jsme intenzivně vybírali a připravovali zhruba dva roky včetně toho, že jsme si trasu osobně několikrát naboso prošli. Jsme rádi, že trend bosé turistiky je nejen v Čechách čím dál oblíbenější i mezi mladými“, uvedli Mrhač a Slouka pro web Večerní Praha.

Trasa je dlouhá 8 kilometrů a jedná se o okruh. Turisty, ať už ty bosé nebo obuté, cesta provede přes Zálesí, Klánovický les a Cyrilov. Na trase jsou rozmístěny naučné tabule, které připomínají benefity i historii bosé turistiky. Slavnostní otevření proběhne v neděli 3. září ve 14 hodin u turistického rozcestí Zálesí. Součástí zahajovací procházky bude i 7. ročník turistického pochodu Za loupežníkem Drholcem, během kterého bude nachystán program pro děti. Informace o pochodu naleznete zde

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Turistikanaboso.cz

Štítky turistika, Klánovice, naboso, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských Klánovicích se v neděli otevře první turistická bosá trasa  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.