Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Koupaliště na Lhotce se znovu otevírá veřejnosti, cerkárie už v něm nejsou

V červnu dočasně uzavřené koupaliště Lhotka bude od středy 9. srpna znovu přístupné veřejnosti. Kontrolní odběr ukázal, že ve vodě už se nevyskytují cerkárie, které způsobují cerkáriovou dermatitidu a kvůli kterým byl biotop uzavřený.

Lidé, kteří se v červnu přišli na Lhotku vykoupat, si domů odnesli suvenýr v podobě vyrážky. Šlo o alergické kožní onemocnění, které způsobují cerkárie kožních motolic. Ty pak na těle vydrží až týden a nepříjemně svědí.

„Přestože je výsledek laboratorních testů aktuálně negativní (10 negativních vzorků z deseti zkoumaných), považujeme za korektní upozornit na možnost výskytu zbytkového množství infikovaných plžů,“ uvedli provozovatelé na webu areálu. V případě podezření na cerkáriovou dermatitidu se mají návštěvníci obrátit na personál koupaliště nebo Hygienickou stanici hlavního města Prahy. Upozorňují ale také na to, že pupínky způsobené cerkáriemi je možné zaměnit s běžným komářím bodnutím.

Lidé měli po koupání na Lhotce v Praze 4 vyrážku, biotop dočasně zavřeli

Koupaliště Lhotka je od včerejška dočasně uzavřeno kvůli stížnostem na zdravotní obtíže lidí, kteří se v něm přes víkend koupali. Těm se na těle objevila alergická vyrážka, kterou doprovází intenzivní svědění. Původ onemocnění zjišťuje Hygienická...

Plže lovili profesionální potápěči

„Po zjištění výskytu cerkárií ve vodě biotopu koupaliště Lhotka jsme bez odkladu zahájili konzultace s HSHMP, parazitologem a SZÚ. Na základě doporučení nejšetrnějšího postupu bez použití chemikálií byl zahájen intenzivní mechanický sběr plžů, a to i za pomoci profesionálních potápěčů. Průběžně byl výskyt plžů monitorován v čase s tendencí ke snižování výskytu,“ popsali dále provozovatelé postup.  

Podle provozovatelů zároveň aktuálně probíhá odborná diskuze na téma nejlepšího způsobu zbavení se cerkárií, univerzální metoda totiž zatím neexistuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koupaliště Lhotka

Štítky Lhotka, koupaliště, plži, Hygienická stanice hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště na Lhotce se znovu otevírá veřejnosti, cerkárie už v něm nejsou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.