Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

VIDEO: Pražští policisté pomohli zachránit život dvěma mužům během jednoho dne

Poklidné nedělní hlídky se pro jednotky pražských policistů změnily v drama. Během tří hodiny dvakrát vyjely k mužům, kteří zkolabovali a selhalo jim srdce. Pomocí masáže a defibrilátorů se jim ale ve spolupráci se záchranáři povedlo oba přivézt zpět k životu.

První zásah v neděli 26. března provedli policisté z Pohotovostní motorizované jednotky v Praze 3 po třetí hodině. Když projížděli Italskou ulicí, zamávali na ně lidé. „Po příchodu na místo na chodníku uviděli bezvládně ležícího muže. Policisté u něj zkontrolovali základní životní funkce, kdy zjistili, že nedýchá.  Policisté ihned zahájili nepřímou srdeční masáž a nachystali si přístroj AED neboli defibrilátor, který je součásti výbavy služebních vozidel,“ popsala na webu policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Muži rozstříhali tričko a na hrudník přiložili elektrody. Přístroj pak doporučil a podal čtyři výboje. Zdravotníci si pak devětašedesátiletého muže převzali a když byl stabilizován, převezli ho do nemocnice.

Druhý muž zkolaboval v obchodním domě v Letňanech kolem šesté večer. „Po příjezdu si policisté ze služebního vozidla vzali zdravotnický batoh a zkontaktovali se ostrahou objektu, která je dovedla na místo. Tam uviděli ležet na zemi muže, kterému svědek poskytoval první pomoc a to již za užití přístroje AED. Policisté ho vystřídali a pokračovali v již zahájené v nepřímé srdeční masáži, kdy přístroj doporučil a následně podal jeden výboj,“ uvedla Siřišťová. Srdce pak  pětapadesátiletému muži naskočilo po lékařském zásahu záchranářů.

Policisté v tuto chvíli disponují 156 automatizovanými externími defibrilátory, používat je začali v roce 2011. Většinou je mají prvosledové hlídky, které jsou na místě dříve než záchranáři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kolaps, první pomoc, policie, defibrilátor, srdce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražští policisté pomohli zachránit život dvěma mužům během jednoho dne  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.