Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražští záchranáři mají za sebou rekordní rok

Již dva roky roste počet volání na tísňovou linku, počet řešených případů i ošetřených pacientů. Meziročně vzrostl počet řešených událostí o 11 procent. Podle tiskové zprávy Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy se jedná o nejvyšší počty za 165 let působení pražské záchranky.

Za rok 2022 eviduje záchranná služba přes 210 tisíc tísňových volání, více než 140 tisíc zásahů v terénu a téměř 138 tisíc ošetřených pacientů. „Výrazný nárůst událostí jsme zaznamenali druhý rok po sobě. Příčinou může být zhoršený zdravotní stav populace po vlnách pandemie covid-19, zvýšená vnímavost pacientů ke dříve běžným infekčním onemocněním i psychosomatické projevy související se zhoršenou bezpečnostní situací v Evropě. Díky velkému nasazení všech zaměstnanců pražské záchranky jsme si i s tímto nárůstem poradili. Pro letošní rok jsme připravili opatření, která našemu provozu uleví,“ napsal v tiskové zprávě Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Těsně před Vánoci padl rekord v počtu událostí za den

Nejvytíženější byli záchranáři před Vánoci. V období mezi 19. a 21. prvním prosincem zapůsobila epidemie chřipky a viróz, ledovka i stres. Výsledkem byl naprostý rekord v počtu událostí za den a to 522 20. prosince. Nejvíce záchranáři v roce 2022 ošetřovali důchodce nad 65 let, a nejčastějši se setkávali s pacienty, kteří mají dechové obtíže. 

Dalšími důvody výjezdů byly infakrtky (5 000 případů), podezření na mozkovou mrtvici (2 000 případů), pády (15 000 pacientů) a více než 2 000 dopravních nehod. V 700 případech museli okamžitě po příjezdu na místo zahájit resuscutaci, která byl v polovině případů úspěšná. „Posádky zasahovaly rovněž u 36 porodů mimo zdravotnická zařízení. Ve více jak 760 případech vzlétla loni k události posádka leteckých záchranářů,“ doplnila statistiky mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

Záchranáři momentálně rozjíždí projekt, který by umožnil ulevit standartním posádkám. Vlastní dopravní službu by obsluhovali řidiči-záchranáři a vyjížděli by k méně náročným případům,

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS HMP

Štítky záchranáři, rekord, výjezdy sanitky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři mají za sebou rekordní rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.