Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pro školáky a předškoláky v Praze otevřely radnice v září nové třídy

V září některé pražské radnice otevřely nové prostory i pro předškoláky. Nová mateřská škola je od září v provozu v Letňanech, nové třídy pro mateřskou školu otevřela Praha 12. Praha 22 má novou školku v Královicích, základní školu v pražských Kolovratech mohou od začátku září navštěvovat i žáci druhého stupně.

V letos postaveném pavilonu školy v Kolovratech v ulici Do Hlinek jsou pro asi 120 žáků druhého stupně kmenové třídy a dvě odborné třídy pro výuku chemie a fyziky a pro výuku jazyků a informatiky. Náklady na vybudování dřevostavby a vybavení nových školských prostor byly podle starosty městské části Antonína Klecandy (Naše Kolovraty) 28 milionů korun včetně DPH. Stavba, kterou zhotovila společnost Urbiosisto, trvala devět měsíců. Základní škola v Kolovratech měla do roku 2020 jen první stupeň, poté díky přístavbě přibyl šestý a sedmý ročník.

První předškoláci nyní navštěvují novou čtyřtřídní školku v Praze 18 ve Škarvadově ulici. Dvoupodlažní objekt postavila asi za 68,8 milionu korun firma Pradast podle projektu architekta Radka Janošíka. Dvěma novými třídami nyní disponuje také MŠ Oáza v Praze 12. Kapacita školky se tak z původních 112 navýšila na 168 dětí. Mateřská škola se podle starosty Jana Adamce (Piráti) rozšířila do prostor, kde dříve sídlily některé odbory radnice. Přestavba objektu v Čechtické ulici vyšla radnici podle starosty na 13,3 milionu korun.

Od pondělí spravuje Praha 22 objekt v pražských Královicích. Radnice v něm otevřela třídy pro předškoláky. Třídy jsou podle starosty Uhříněvsi Tomáše Kaněry (ANO) detašovaným pracovištěm radnicí zřizované mateřské školy Sluneční. „Objekt sice neleží přímo v Uhříněvsi, ale je rozhodně blíže a snáze dostupný, než vozit děti do říčanských nebo pražských školek," řekl Kaněra.

Míst pro předškoláky má Uhříněves aktuálně nedostatek. Radnice nyní staví polyfunkční dům v Pitkovicích, v němž má být i školka pro 112 dětí. Dům měl být letos hotový, podle starosty se ale stavba nejméně o rok zpozdí. Důvodem je podle jeho dřívějšího vyjádření přechod zhotovitelské firmy Raeder & Falge do insolvence. Společnost měla budovu se vzdělávacím zařízením, ordinacemi a prodejnou potravin postavit za zhruba 105 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská část Praha 22

Štítky základní školy, mateřské školy, městské části, stavby, Praha, radnice, mateřská škola, Královice, Kolovraty, Letňany, Uhříněves, Jan Adamec, ANO 2011, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro školáky a předškoláky v Praze otevřely radnice v září nové třídy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.