Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jak bojovat s podvodnými řetězovými maily a fake news? Cesta je vzdělávání seniorů

Podvodné maily, falešné účty na sociálních sítích, ale i dezinformační weby jsou v posledních letech plné nesmyslných zprávy nezakládajících se na pravdě. Někteří uživatelé internetu se naučili takové zprávy ignorovat a řetězové maily neotvírat, natož je číst, věnovat jim pozornost nebo je sdílet. Existují však skupiny lidí, které nevědí, jak fake news rozpoznat. Nejen o úrovni vzdělávání seniorů a zvyšování jejich schopnosti rozpoznat fake news jsme se bavili s odborníky.

Senioři mají o přednášky o mediální obezřetnosti zájem

Úroveň vzdělanosti seniorů v oblasti kritického myšlení v České republice stoupá. „Domnívám se, že se zejména v poslední době začala zlepšovat úroveň vzdělávání seniorů, neboť se této problematice věnuje více subjektů. Ať už Lepší senior, Elpida, Zvol si info, Novinářský inkubátor, konto Bariéry, síť knihoven a další,“ uvedl pro Pražskou Drbnu spoluzakladatel a odborný ředitel nadačního fondu Lepší senior Zdeněk Svoboda.

Mezi takzvané fake news se řadí úmyslně šířené dezinformace nebo hoaxy, jejichž účelem je zmanipulování mínění adresáta. Fake news se v posledních letech nejčastěji vyskytují na sociálních sítích, dezinformačních webech nebo v řetězových mailech.

Zdeněk Svoboda pro seniory pořádá vzdělávací přednášky na různá témata. „Nejžádanější přednáškou základní řady je Kladný přístup k životu, Co říká věda o dlouhověkosti a Proč jsem tady ještě potřebný/á. Spolu s těmito přednáškami je však velký zájem o Mediální obezřetnost,“ vyjmenovává Svoboda.

Jak vlastně takové přednášky probíhají? „V přednáškách o mediální obezřetnosti uvádíme jak konkrétní ukázky fake news, tak odkazy, na kterých je možno se s posledním trendem fake news seznámit,“ popisuje Svoboda.

Kyberzločiny, podvodné maily nebo falešné účty na sociálních sítích

Problematice vnímání médií seniory se věnuje i další odborník na jejich vzdělávání, devětadvacetiletý Jiří Havránek, který vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze a aktuálně působí na vysoké škole politických a společenských věd v Kutné Hoře. Z vlastní praxe můžu říct, že pokud jde čistě o fake news a dezinformace, tak nejen senioři, ale i mladší lidé často spojují dezinformace s bulvárem. A to opravdu není to samé,“ říká pro Pražskou Drbnu Jiří Havránek.

Havránek vzdělává seniory prostřednictvím kurzů. „Když jsme s kolegy z kutnohorské vysoké školy připravovali letní kurzy, tak byl kurz Bezpečně internetem mojí hlavní prioritou. Protože babičky a dědové nás učili třeba bezpečně přecházet přes silnici. A nástrahy internetu také nejsou malé, tak proč jim to nevrátit,“ vysvětluje Havránek, proč s kurzy pro seniory začal.

Sedm kroků, abychom nenaletěli:

1.     Ověřit si pluralitu zdrojů informací.
2.     Podívat se, z jakého webu článek je.
3.     Nečíst jen titulek, ale celý článek.
4.     Zkontrolovat, zda je uveden autor a další zdroje.
5.     Zkontrolovat použité fotografie.
6.     Podívat se na web, který se dezinformacím věnuje.
7.     Poradit se s někým blízkým.

Havránek se na svých kurzech zabývá podvodnými maily, ale i falešnými účty na sociálních sítích. „Začínáme vždy základním pojmoslovím, jaké jsou hlavní kyberzločiny, jak poznat podvodný e-mail, nebo fake účet na sociálních sítích. Poté, na základě případové studie probereme, jak se ze zpráva může stát fake news, jaké servery tyto zprávy šíří. No a nakonec si vždy řekneme, jak postupovat, abychom nenaletěli,“ vysvětluje průběh kurzu Jiří Havránek.

Vzdělávat své rodiče nebo prarodiče má smysl

Podle Zdeňka Svobody s účastí na přednáškách zahýbala situace kolem covidu. „V ustáleném stavu byl o naše přednášky velký zájem, měli jsme asi 2500 až 3000 posluchačů ročně. Nyní se naše přednášková činnost znovu zvolna rozbíhá,“ vysvětluje.

Účast na přednáškách Lepšího seniora je bezplatná. „Přednášková činnost není zdaleka jedinou aktivitou nadačního fondu Lepší senior. Pořádali jsme akademii Pečujeme s radostí pro neformální pečující osoby, distribuujeme tablety do domovů seniorů pro zlepšení jejich komunikace s příbuznými a v loňském roce jsme organizovali Laskavý dopis pro opuštěné seniory nebo projekt Mapy demokracie,“ popisuje Zdeněk Svoboda fungování nadačního fondu, jehož zřizovatelem je GrowJob Institut známý například knihou Petra Ludwiga Konec prokrastinace.

Podle Jiřího Havránka je na každém mladém člověku, aby se vzděláváním svých rodičů nebo prarodičů v ohledu kritického myšlení pomohl. „Babičky a dědové nás učili, jak se máme pohybovat ve světě. A tak jsem se, aspoň svou malou trochou do mlýna, rozhodl jim tuto jejich péči vrátit. Ale i kdybych chtěl, tak nezvládnu objet celou republiku. V tomhle je to vlastně na nás všech mladých. A já je tímto prosím o pomoc,“ uzavírá Havránek.

„Je s podivem, že u řezníka nebo zelináře jsou lidé opatrní a chovají se obezřetně a vlastně kriticky myslí. Při nákupu informací jsou však překvapivě důvěřiví,“ dopňuje Svoboda.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UTB

Štítky senioři, vzdělávání, fake news, dezinformace, kurzy, Praha, přednáška, Jiří Havránek, Zdeněk Svoboda, sociální síť, Internet, Česko, Elpida, Nadace Charty 77, Drbna.cz, Petr Ludwig

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bojovat s podvodnými řetězovými maily a fake news? Cesta je vzdělávání seniorů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.