Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Většina žáků ZŠ a část žáků víceletých gymnázií se dnes vrátila do lavic

Po několika týdnech výuky na dálku se dnes většina žáků základních škol vrací do lavic. Prezenční vyučování začíná fungovat také pro část dětí z víceletých gymnázií. Toto znovuotevření škol odpovídá zmírnění protiepidemických opatření na čtvrtý stupeň systému PES. Ten v jiných oblastech života v Česku začal platit už minulé pondělí.

Střídavá výuka pro žáky šestých až osmých tříd

Již před necelými čtrnácti dny se školy znovu otevřely pro asi 216 tisíc prvňáků a druháků a 27 tisíc žáků speciálních škol. Od dnešního dne se k nim přidali deváťáci a zbytek prvního stupně. Žáci šestých až osmých tříd se budou střídat v prezenční a v distanční výuce. Ve škole se tak vždy sejde přibližně polovina z nich. Dohromady tak bude do základních škol chodit asi 800 tisíc ze zhruba 950 tisíc školáků.

Co všechno se od dneška mění? Prvňáci a druháci se vrací do škol, pro obchody začínají platit nová pravidla

Zhruba po měsíční pauze se dnes do základních škol vracejí žáci prvních a druhých tříd. Po dvou týdnech se také znovu otevírají speciální školy. V základních a středních školách by ode dneška měly být možné i individuální konzultace. Nová...

Tato forma střídavé výuky se na nižším stupni víceletých gymnázií bude týkat přibližně 40 tisíc dětí. Ve škole z nich bude půlka, ostatní se budou učit z domova. Tyto skupiny dětí se pak vymění po týdnu. Budovy víceletých gymnázií se zaplní studenty zhruba z třetiny.

Organizace některé výuky se změní

Některým ředitelům přípravu na návrat žáků do škol komplikoval požadavek na to, aby se ve výuce nepotkávaly děti z různých tříd. Kvůli tomu někde bude dočasně jiná organizace výuky volitelných předmětů nebo cizích jazyků. Náročný podle ředitelů bude i provoz školních jídelen. Naopak s družinami zřejmě takové problémy nebudou, protože se v nich mohou spojit třídy z jednotlivých ročníků.

Žáci a studenti se postupně vracejí do škol

Žáci a studenti přešli na distanční výuku v polovině října, kdy se kvůli zhoršené epidemiologické situaci zavřely školy. Minulý týden ve středu se díky zlepšení situace obnovila prezenční výuka závěrečných ročníků středních škol, a také praktická výuka středoškoláků.

Střední, vysoké a další školy se dnes částečně otevřely studentům

Pro žáky a studenty se dnes v omezené míře opět otevírají střední a vysoké školy. Vrátit se do nich může přes 90 tisíc žáků závěrečných ročníků a kolem 199 tisíc dětí z dalších ročníků středních odborných škol a učilišť, kde se obnoví praktická...

Do třetího stupně protiepidemických opatření přejdou školy od pondělí 7. prosince. Na středních školách, konzervatořích a vyšších odborných školách bude platit střídavá prezenční výuka po týdnech. Do škol se budou moci vrátit i studenti prvních ročníků vysokých škol, pokud jich nebude více než dvacet v jedné skupině.

Ohodnoť článek

Foto Respilon

Štítky koronavirus, školství, školy, základní školy, uvolnění opatření, Česko, Protiepidemický systém České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina žáků ZŠ a část žáků víceletých gymnázií se dnes vrátila do lavic  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.