Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Srovnávací zkoušky Scio budou příští měsíc online. První termín je 12. prosince

Národní srovnávací zkoušky, které nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol v Česku, se kvůli epidemii koronaviru uskuteční v prosinci pouze v online podobě. Společnost Scio, která zkoušky organizuje, o tom rozhodla s ohledem na nepříznivou epidemickou situaci. Ve zbylých pěti termínech v první polovině příštího roku by se zkoušky měly konat jak v online, tak v prezenční podobě, informoval manažer komunikace Scio Bohuslav Bohuněk.

První termín bude 12. prosince

První termín srovnávacích zkoušek v aktuálním školním roce se uskuteční 12. prosince. Zájemci se k němu mohou přihlašovat do 26. listopadu. „Rozhodli jsme se, že nechceme dál držet účastníky v nejistotě, zda se prezenční forma zkoušky uskuteční. Proto jsme o čistě online variantě prosincového termínu rozhodli s předstihem, aby to studenti mohli zohlednit při přihlašování ke zkouškám,“ uvedl Martin Drnek, který projekt zkoušek ve Scio vede.

Zkoušku z domova si na jaře zvolilo devatenáct procent lidí z preventivních důvodů. Dalších sedmnáct procent uvedlo, že řešení testu on-line považují za příjemnější a deset procent tak zkoušku skládalo, protože byli mimo ČR.

Zbylých pět termínů zkoušek by se mělo konat od února do května online i prezenčně. Záležet bude podle Drnka na tom, zda to bude možné s ohledem na vládní opatření. V případě prezenčních zkoušek je společnost Scio připravena reagovat na aktuální situaci například snížením kapacit účastníků ve třídách nebo školách.

Technické problémy jsou výjimkou

Funkčnost online testování si Scio ověřilo již v loňském školním roce, kdy se v této podobě uskutečnily tři řádné a jeden mimořádný termín. Celkově zkoušky skládalo kolem deseti tisíc účastníků, naprostá většina z nich podle Drnka neměla technické potíže. Případné problémy podle něj nejčastěji souvisely s tím, že uchazeči použili nesprávný internetový prohlížeč nebo si s předstihem neprohlédli vstupní test, který by případné technické potíže odhalil. „V letošním školním roce proto bude vstupní test neboli onboarding povinný,“ řekl.

Celá online zkouška se bude nahrávat

Scio nabízí testy z obecných studijních předpokladů, základů společenských věd, matematiky a dalších sedmi předmětů. Každá fakulta dle vlastních preferencí sama určí, jaké testy musejí její uchazeči splnit a které termíny zkoušek bude uznávat.

Systém pro online zkoušku Scio vyvinula australská společnost Janison. Uchazeči budou muset být s počítačem vybaveným webkamerou a mikrofonem v uzavřené místnosti. Zkouška se bude celá nahrávat. Inteligentní systém bude zaznamenávat, co se v místnosti u uchazeče děje. Umělá inteligence pak vypočítá pravděpodobnost podvádění, kterou následně podle výsledků testu vyhodnotí pracovník společnosti Scio.

Národní srovnávací zkoušky využívá jako kritérium pro přijetí na vysoké školy přibližně osmdesát vysokoškolských fakult v Česku i na Slovensku. Zkoušky je v každém školním roce možné absolvovat až šestkrát, počítá se jen nejlepší výsledek. Loni se jich účastnilo kolem 21 tisíc uchazečů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, internet, koronavirus, přijímací zkošky, Scio, www.scio.cz, s.r.o., Česko, pandemie covidu-19, školní rok, Slovensko, Drnek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srovnávací zkoušky Scio budou příští měsíc online. První termín je 12. prosince  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.