Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Proč se na pracovním trhu vyplatí jazykové dovednosti?

PR článek

„A teď budeme pokračovat v angličtině”. To je věta, kterou pravděpodobně uslyšíte na většině pohovorů. Pro personalistu není žádný problém ověřit si znalost jazyka uchazeče, a proto není dobré stavět v této souvislosti vzdušné zámky. Stupeň znalosti cizího jazyka pak mohou představovat certifikáty, které stále hrají při výběru kandidáta pro určité procento personalistů roli.

Trendy ve výuce cizích jazyků

Pokud si nejste svou znalostí jazyka jistí, porozhlédněte se po vybraných portálech, kde najdete možnost testování vaší úrovně. Jazykový test si můžete zvolit také podle vašeho zaměření – obecná angličtina, právní, obchodní, apod. Tento trend se promítá do zvýšené poptávky po specializovaných kurzech. „Stále častěji se setkáváme s požadavkem na úzce specializované kurzy jako němčina pro bankovní sektor a angličtina pro strojírenské obory. Registrujeme také zvýšený zájem o obchodní němčinu či angličtinu," potvrzuje Marie Jelínek z jazykové agentury Skřivánek.

Výuka jazyka přitom může probíhat jen online, takže na svých dovednostech můžete v klidu pracovat i nyní. Během lekcí přes Skype a jiné online nástroje procvičíte všechny jazykové dovednosti a navíc si vyzkoušíte telekonferenci v cílovém jazyce. Další možností je tzv. telefonická výuka. „Jedná se o deset minut intenzivní konverzace, díky které se budou vaše komunikační schopnosti rychleji rozvíjet. Zároveň získáte větší jistotu a novou slovní zásobu, která vyplyne z konverzace. Po skončení výuky navíc obdržíte slovíčka z lekce v SMS,” doporučuje Marie Jelínek.

Umět cizí jazyky se vyplatí

A proč na jazykových schopnostech pracovat? Odměnou může být nejen možný pracovní postup, ale také třeba vyšší mzda. Zaměstnavatelé často oceňují znalost druhého jazyka například němčiny, se kterou zaujmete firmy z průmyslových sektorů. Z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment vyplývá, že znalost německého jazyka ovládá pouhých 8 procent uchazečů. V některých případech proto zaměstnavatelé nabízejí až o 15 % vyšší mzdu, pokud tento jazyk ovládáte. Upoutáte také pokročilou znalostí cizího jazyka na úrovni C1 či C2, se kterou se podle zmiňovaného průzkumu může pochlubit pouze 26 % Čechů.

Jazykové certifikáty jako záruka pro zaměstnavatele?

Mnoho zaměstnavatelů, zejména u manažerských a obchodních pozic od uchazečů o zaměstnání vyžaduje (mezinárodně uznávané) certifikáty jako důkaz, že mají skutečně znalosti cizího jazyka na potřebné úrovni. Prokázat svou znalost jazyka můžete také dlouhodobým pobytem v zahraničí. V tomto případě získáte i další, především tzv. měkké dovednosti – soběstačnost, schopnost řešit krizové situace či plánovat.

Ceny jazykových zkoušek se nejčastěji pohybují mezi 2000 a 6000 korun. Některé jazykové školy, které jsou zároveň zkouškovými centry, zároveň nabízí vlastním studentům zkoušku k určitým typům kurzů jako bonus, případně za zvýhodněných podmínek. Certifikáty se dělí na několik typů – s ohledem na časovou, geografickou nebo odbornou platnost. Můžete tak výběr přizpůsobit přímo vašim potřebám, kde nerozhoduje pouze úroveň daného jazyka. „U většiny českých zaměstnavatelů nebývá rozhodující, jaký certifikát máte. Pokud už se však rozhodnete do potvrzení vaší jazykové úrovně investovat, pak je vhodnější si vybírat mezi mezinárodně platnými certifikáty, jejichž platnost nekončí na hranicích,” dodává Marie Jelínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky škola, jazyky, Skřivánek, cizí jazyk, angličtina, Grafton Recruitment, Skype

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč se na pracovním trhu vyplatí jazykové dovednosti?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.