Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radnice v Praze využívají dotace z plánu obnovy pro školy či úspory energií

Pražské městské části využívají dotace z Národního plánu obnovy zejména na projekty rekonstrukcí a staveb škol či domovů pro seniory, ale také na energetické úspory, modernizaci informačních systémů nebo nákupy elektromobilů. Plán obnovy financovaný Evropskou unií vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky.

„Městská část Praha 8 už získala dotace z NPO na rekonstrukce stávajícího objektu Gerontologického centra vedoucí k navýšení roční kapacity denního stacionáře o 20 klientů (ze 49 na 69 klientů)," uvedl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. Radnice podle něj také získala z NPO peníze na pořízení dvou elektromobilů či systému řízení spotřeby energií v budovách.

Dále chce městská část podle Šalka získat dotace na zřizování dětských skupin. Ty by měly vzniknout ve dvou budovách, které chce radnice koupit a zrekonstruovat, a dále v prostorách, které již vlastní. „Pokud se podaří zvládnout všechny tyto akce, budeme v souhrnu žádat o téměř sto milionů korun, které by pomohly řešit kapacity předškolního vzdělávání," uvedl místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner (ANO).

Na budování dětských skupin dotace z NPO v minulých letech získala Praha 3. Ta letos podle místostarosty Ondřeje Ruta (Zelení) požádala o peníze z programu na přípravu projektové dokumentace půdní vestavby mateřské a základní školy na Jarově a domova pro seniory, který vznikne na místě stávajícího již nevyhovujícího ošetřovatelského domu v ulici Pod Lipami. Praha 3 plánuje z Národního plánu obnovy získat také peníze na přestavbu nevyužívaných bývalých lázní na Žižkově na taneční centrum.

Praha 7 podle mluvčího tamní radnice Martina Vokuše počítá s podáním několika žádostí o podporu z NPO. Dotace chce získat na rozšíření pečovatelského centra o poradnu v budově na Ortenově náměstí, kde by měla vzniknout také dětská skupina. „Zároveň Praha 7 konzultuje s ministerstvem pro místní rozvoj využití výzev na financování projektové přípravy plánovaných staveb či rekonstrukcí, jako je výstavba městského bytového domu nebo nové základní školy," dodal Vokuš.

Praha 12 podala podle mluvčí Petry Svobodové žádost o podporu pro revitalizaci mateřské školy, nákup nízkoemisního vozidla, systém nakládání s dešťovou vodou, posílení kybernetické bezpečnosti nebo přípravu projektové dokumentace pro základní školu. Radnice připravuje další žádosti na budování bytů či nástavbu domu pro seniory, dodala mluvčí. Praha 6 zažádala o dotaci například na projekt zavedení nového stavebního zákona do praxe, stejně jako Praha 4. Ta plánuje podle mluvčího radnice Jiřího Bigase podat mimo jiné žádost do plánované výzvy zaměřené na kybernetickou bezpečnost.

Národní plán obnovy má šest pilířů: digitální transformaci, ekologickou transformaci a fyzickou infrastrukturu, vzdělávání a trh práce, výzkum, vývoj a inovace, veřejnou správu a zdravotnictví. Loni v září Evropská komise schválila jeho revidovanou podobu a současně s tím i zvýšení objemu peněz určených pro Česko o 2,2 miliardy eur na 9,2 miliardy eur (234,2 miliardy korun). Peníze Česko dostane v devíti splátkách. První dostalo loni, druhá a třetí byly sloučené do nedávno schválené výplaty. Každé vyplacení peněz je vázáno na splnění konkrétních cílů. Všechny je nutné splnit do konce srpna 2026.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Evropská unie, školy, energie, radnice, Praha, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice v Praze využívají dotace z plánu obnovy pro školy či úspory energií  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.