Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zapojení do stávky zatím potvrdily desítky pražských škol, rozhodnutí upřesní

Zapojení do výstražné stávky, kterou na 27. listopadu vyhlásily školské odbory, zatím v Praze potvrdily desítky škol. Některé školy budou v pondělí uzavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. V některých školách bude protest symbolický, například formou petice. Základní a mateřské školy zřizují městské části, rozhodnutí o zapojení do stávky budou ještě upřesňovat. V hlavním městě je podle statistik ministerstva 291 základních, 440 mateřských a 190 středních škol.

Například v Praze 3 se podle mluvčího městské části Jiřího Hannicha do stávky zapojí všech 16 mateřských škol, dvě z nich by měly zůstat v provozu. V základních školách, které Praha 3 zřizuje, má stávka také podporu. „Všech deset našich základních škol velmi pravděpodobně z tohoto důvodu nebude v protestní den v provozu," uvedl Hannich. „Průběžně shromažďujeme informace ohledně toho, které z našich mateřských a základních škol stávku podporují a jakým způsobem se případně připojí k protestu," dodal.

Do stávky se podle současných informací plně zapojí také devět základních a dvě mateřské školy v Praze 4. Přerušen bude provoz v ZŠ Horáčkova, ZŠ Jitřní, ZŠ Křesomyslova, ZŠ Na Planině, ZŠ Nedvědovo náměstí, ZŠ Plamínkové, ZŠ Školní, ZŠ a MŠ Ohradní a v MŠ Němčická.

V ostatních školách bude provoz v omezeném režimu. Školy chtějí podle mluvčího Prahy 4 Jiřího Bigase především udržet úroveň vzdělávání a nesouhlasí s plánovaným snížením počtu nepedagogických pracovníků.

V Praze 6 se stávky zúčastní 16 základních škol v městské části. „Rozumíme obavám, které navrhované změny v systému školství mohou vyvolat. Na druhé straně si ovšem uvědomujeme komplikace, které s tím budou mít spojené rodiče dětí," sdělila místostarostka Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).

Zhruba deset škol a školek se do stávky zapojí v Praze 7. O konkrétní podobě budou školy ještě městskou část informovat. „Zatím se podle našich informací většina zaměstnanců 'sedmičkových' škol a školek do stávky zapojí, zaměstnanci jednotlivých škol o zapojení, podobě a rozsahu stávky v tuto chvíli ještě jednají," uvedla místostarostka Hana Šišková (Praha 7 Sobě). Dodala, že městská část zváží případnou možnost zajištění hlídání dětí pro nejnutnější případy. K výstražné stávce se připojí například i ZŠ Bohumila Hrabala v Praze 8, přeruší se v ní provoz i jídelny či školních družin.

V Praze 12 se podle mluvčí Petry Svobodové do stávky zatím chce aktivně zapojit 12 škol, které budou uzavřené. Pět škol by chtělo protestovat jinou formou, jako třeba projektovým dnem, se zajištěním částečného provozu. Čtyři školy se stávky aktivně nezúčastní, ale podporují důvody stávky například peticí, uvedla Svobodová.

Naopak v Praze 2 se podle aktuálních informací žádné hromadné zapojení mateřských a základních škol do stávky neplánuje, uvedla mluvčí městské části Andrey Zoulové. Mapu škol zapojených do stávky zveřejnila i organizace Učitelská platforma na sociální síti X, údaje postupně doplňuje.

Odboráři usilují o více peněz do školství. Vláda si podle nich připravenými škrty bere děti jako rukojmí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, stávka, Praha, městské části

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapojení do stávky zatím potvrdily desítky pražských škol, rozhodnutí upřesní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.