Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V září v Praze proběhne další protest kvůli financování univerzit

Česká konference rektorů a Rada vysokých škol plánují spolu s odboráři ve školství protestovat kvůli nespokojenosti s financováním univerzit. To je podle zástupců vysokých škol dlouhodobě nízké, další škrty v rozpočtu ministerstva školství avizovala vládní koalice. Protestní akce se nyní připravuje, konat by se mohla v polovině září. Informace dnes potvrdila rektorka Univerzity Karlovy, která bude od úterý zároveň předsedkyní ČKR. Kvůli nespokojenosti s financováním pořádala na jaře protesty iniciativa akademiků Hodina pravdy.

Vysokoškolští pedagogové upozorňují, že podíl výdajů na vysokoškolské vzdělávání dosahuje minima

„ČKR je jednou ze dvou organizujících reprezentací vysokých škol společně s RVŠ a odbory. Akce je nyní připravována, proběhne s největší pravděpodobností 12. 9. 2023 od 10:00 v Betlémské kapli a zváni budou jistě i zástupci vlády ČR," uvedla Králíčková.

Podle rektorů a akademiků je vysoké školství v Česku podfinancované. Příští rok by se podle návrhu státního rozpočtu, který připravilo ministerstvo financí, měl navíc rozpočet školství proti letošku snížit. Univerzity přitom v souvislosti s demografickým vývojem v zemi čeká v následujících letech nárůst počtu zájemců o studium. Plošné škrty v rozpočtu na vědu a školství mohou podle rektorů a vysokoškolských učitelů vyvolat odchody vědců a akademiků, a hrozí tak prohlubování personální nestability a snižování konkurenceschopnosti českých VŠ. Méně peněz na vědu zase podle nich omezí vědecká bádání.

Vysokoškolští pedagogové a odboráři ve školství upozorňují, že podíl výdajů na vysokoškolské vzdělávání ze státního rozpočtu dosahuje historického minima. Výdaje podle nich klesly z 0,66 procenta v roce 2009 na letošních 0,42 procenta. Podíl výdajů v západních státech činí obvykle mezi jedním procentem a 1,5 procenta. Podle zástupců vysokoškolských reprezentací je nutné zvýšit podíl financování vysokého školství v Česku na úroveň 0,65 procent HDP.

Situací na univerzitách se zabývala i pracovní skupina při ministerstvu školství

Podle návrhu ministerstva financí by mělo ministerstvo školství v příštím roce utratit 235,75 miliardy korun, což je o 29,27 miliardy méně než letos. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nicméně dříve řekl, že rozpočet se bude měnit. To, že se o něm stále jedná, Minulý týden to potvrdila ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství Tereza Fojtová.

Kvůli podfinancování univerzit a nízkým mzdám některých vysokoškolských pedagogů zvláště z filozofických fakult na jaře v několika českých městech protestovali rovněž akademici sdružení v iniciativě Hodina pravdy. Situací na univerzitách se zabývala i pracovní skupina při ministerstvu školství, kterou sestavil tehdejší ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Navrhla poslat univerzitám dotaci asi 901 milionů korun ještě v tomto roce. Ministr Bek ale navýšení rozpočtu univerzit v letošním roce opakovaně odmítl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky školy, hospodářství, vysoké, protest, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V září v Praze proběhne další protest kvůli financování univerzit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.