Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Středoškoláci v Praze stavěli robotické basketbalisty. Klání ovládli studenti z Prahy 4

Fakulta elektrotechnická ČVUT pro středoškolské studenty pořádá soutěž v robotice. Letošní už 14. ročník skončil závěrečným soubojem v pátek, ve kterém se sešlo 36 lego robotů. 35 z nich vyrobili středoškoláci z celé republiky, jeden zastupoval vysokoškolské studenty pořádající fakulty.

Robot měl posbírat míčky a naházet je do koše

Soutěž se koná každoročně pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Letošním úkolem bylo postavit a naprogramovat robota, který bez další pomoci zvládne posbírat míčky a naházet je do basketbalového koše.

Čtyř základních kol se zúčastnilo 160 týmů, z každého kola postoupilo osm nejlepších. Třem týmům potom porotci rozdali divoké karty, takže do finále nastoupilo 35 robotů. V pátečním souboji na Karlově náměstí se pak ve vyřazovací jízdě ukázalo, který z nich zvládne úkol nejlépe.

Vítězný tým se do finále málem nedostal

První místo si po vypjatém souboji odnesl tým z Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze 4, druhá byla Smíchovská střední průmyslová škola a třetí Gymnázium Beroun. Porotci speciální cenou ocenili také originalitu technického řešení robota, kterou vyhrálo také Gymnázium Na Vítězné pláni. Tým se přitom do finále málem nedostal – od porotců musel získat divokou kartu.

„Finále ukázalo, že letošní úloha patřila k nejnáročnějším ve čtrnáctileté historii Robosoutěže, ale současně byla atraktivní nejen pro publikum, ale také pro samotné soutěžící,” řekl v tiskové zprávě hlavní organizátor Martin Hlinovský z katedry řídicí techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT. „V mnoha soubojích nebylo do poslední chvíle jasné, který z robotů vyhraje. I finále skončilo de facto rozdílem jednoho koše,” dodal. Vítězové klání dostali věcné ceny, ale i jistotu přijetí do studijního programu Kybernetika a robotika na hostitelské fakultě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Neugebauer

Štítky soutěž, vzdělání, , , robotika, technologie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci v Praze stavěli robotické basketbalisty. Klání ovládli studenti z Prahy 4  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.