Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Střecha hotelu v centru Prahy se stala domovem pro devadesát tisíc včel

Tři nové včelí úly, které jsou domovem pro devadesát tisíc včel, se od léta nacházejí na střeše pražského hotelu Marriott. Instalaci úlů předcházely dlouhé měsíce příprav, vzdělávání i nutných administrativních kroků. Včely se na střechách pražských budov zabydlují stále častěji. Úly najdeme na budovách hotelů, obchodních center nebo úřadů.

Devadesát tisíc včel na střeše hotelu v centru Prahy

Střecha pražského hotelu Marriott se stala domovem pro devadesát tisíc včel. Dohlížet na ně bude Peter Mikuláš, zástupce šéfkuchaře místní restaurace. „Včelařství mě vždy lákalo a když se naskytla příležitost pořídit si vlastní včelstva v rámci našeho hotelu, neváhal jsem ani minutu. Věříme, že včely skvělým způsobem zapadají do našeho konceptu soběstačnosti a udržitelnosti,” uvedl Peter Mikuláš v tiskové zprávě.

Včelí úly ve městech nejsou žádnou novinkou a střešní včelařství je stále na vzestupu. Města totiž včelám mohou nabídnout několik výhod a daří se jim v nich. „Důvodem je především různorodá skladba rostlin, kterou městská zeleň nabízí, a včelám tak poskytuje pestrou pastvu,” dodal Mikuláš. 

Včely vyrobí několik desítek kilo medu

Než se úly dostaly na střechu hotelu, museli pracovníci podstoupit nutné legislativní a administrativní kroky a absolvovat vzdělávací proces. Povinná jsou i veterinární hlášení.

Dnes už se včely úspěšně zabydlují a před zimou jsou ve skvělé kondici. Příští rok už by včely ze střechy hotelu mohly vyrobit až několik desítek kilogramů medu. Konečné množství však bude záviset na počasí nebo celkové síle včelstva.

Včelí úly na střechách nejsou v Praze výjimkou

V Praze najdeme včelí úly na střechách hotelů, obchodních center, úředních budov nebo běžných domů. Včely bydlí například na střechách radnice Prahy 3 nebo pražského magistrátu a podle odborníků jsou nezbytným prvkem pro udržení biodiverzity. Včely ve městech jsou navíc méně náchylné k různým onemocněním a jsou mnohem méně vystavovány pesticidům, které se využívají v zemědělství.

O své bezpečí se lidé kvůli včelám bát nemusejí. „Rojící se včely nejsou zdaleka tak nebezpečné, jak se traduje. Neútočí, ale hledají nový domov, a jestliže se usadí třeba na autě či jinde, je to jen mezipřistání, doba, která slouží včelím zvědům, aby našli vhodné místo pro usídlení,“ uvedl pro web pražského magistrátu odborník na včely Jiří Cafourek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marriot Prague

Štítky včely, úl, hotel, Praha, včela, střecha, domov, včelí úl, Marriott International, Peter Mikuláš, Pražský magistrát, Jiří Cafourek, obchodní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střecha hotelu v centru Prahy se stala domovem pro devadesát tisíc včel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.