Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Britská ambasáda v Praze otevřela kondolenční knihu, podpis přidal i Fiala

Britské velvyslanectví v Praze zpřístupnilo lidem kondolenční knihu ve své budově v Thunovské ulici. Zájemci mohou projevit soustrast členům královské rodiny o víkendu a v následujících pracovních dnech mezi desátou ráno a čtvrtou hodinou odpoledne.

Premiér Petr Fiala (ODS) přijel podepsat kondolenční knihu v pátek zhruba ve 14 hodin. Přivítal ho britský velvyslanec Nick Archer. Také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) položila květiny na improvizovaném pietním místě u ambasády, stejně jako ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nebo ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Fiala uvedl, že na Alžbětě II. obdivoval její oddanost Británii a monarchii. Reakce na její úmrtí ukazují, jaké vážnosti a úctě se těšila prakticky v celém světě, míní. Ztělesňovala podle něj nejlepší tradice monarchie, současně ale byla schopna reagovat na nové výzvy a proměny doby.

Král Karel III. je podle premiéra určitě výborně připraven na svou úlohu. Fiala se se s ním v minulosti setkal jako rektor Masarykovy univerzity v Brně. Hovořil s ním o jeho představách či podpoře vědy. „Musím říct, že mě až překvapila jeho lidskost, zaujatost, porozumění, to, jakým způsobem podporoval inovativní projekty studentů," poznamenal Fiala.

Šlo o inspirativní a silnou ženu, řekla Pekarová Adamová na adresu královny. Také předsedkyně dolní komory ocenila její oddanost. „Ukázala, že je státnicí v tom pravém slova smyslu. Právě v tomhle by měla být určitě inspirací ostatním," poznamenala Pekarová Adamová. Pro Karla III. to nepochybně bude náročné, protože Alžběta II. byla oblíbená a milovaná, míní Pekarová Adamová. Nový král ale podle ní má velmi bohatou zkušenost, neboť se měl možnost od své matky dlouho učit.

Kondoleční listiny vystaví i magistrát hlavního města. Lidé je najdou v Alšově vestibulu Staroměstské radnice, který královna navštívila v roce 1996. „Čas zpřístupnění kondolenční knihy kopíruje otevírací dobu radnice, a to v pondělí od 11.00 do 21.00 hodin, v ostatních dnech včetně víkendů od 9.00 do 21.00 hodin," informoval v tiskové zprávě mluvčí Vít Hofman.

Královna Alžběta II. zemřela ve čtvrtek večer ve věku 96 let. Na trůnu strávila 70 let a byla nejdéle vládnoucí panovnicí v britských dějinách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Fiala

Štítky Alžběta II., Velká Británie, úmrtí, velvyslanectví, kondolence, kniha, Petr Fiala, Praha, Markéta Pekarová Adamová, TOP 09, Karel III. Britský, Ivan Bartoš, Nick Archer, Vlastimil Válek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Britská ambasáda v Praze otevřela kondolenční knihu, podpis přidal i Fiala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.