Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Praha 14 chce získat torzo mostu, který dal jméno čtvrti Černý Most

Radnice Prahy 14 se pokusí získat do svého majetku torzo takzvaného černého mostu, který dříve vedl přes železnici nedaleko dnešní Rajské zahrady a dal jméno zdejší části hlavního města. Rozhodli o tom zastupitelé městské části. Most by měl být součástí vlastivědných procházek. Jeho oprava by mohla podle předběžného odhadu vyjít na sedm až deset milionů korun. Pozemek s torzem mostu patří Správě železnic, která jej plánuje zbourat.

„Když to neuděláme, tak to SŽ strhne"

Zbytek mostu se nachází na trati mezi Vysočany a Horními Počernicemi v trojúhelníku tvořeném železniční tratí, ulicí Za Černým mostem a Ciglerovou. Právě kvůli tomu, že SŽ chce zbytky mostu odstranit, projednali zastupitelé návrh podat žádost o svěření mostu. „Když to neuděláme, tak to SŽ strhne," řekl starosta Jiří Zajac (ODS).

Pokud by radnice torzo mostu získala, podle bývalého místostarosty a zastupitele Petra Hukala (Piráti) by jej opravila. V budoucnu by se z něj pak mohlo stát vyhlídkové místo, které by bylo součástí vlastivědných tras po městské části a zároveň by kolem něj vedla páteřní cyklostezka.

Černý Most je čtvrť v severovýchodní části Prahy. Tvoří ji téměř výhradně panelová sídliště, která tu vznikala od 80. let.

Černý most od sazí

Někteří zastupitelé upozornili na složitost oprav, protože torzo je hned vedle kolejí a musela by se zastavit železniční doprava. Diskuse se vedla rovněž o nákladech na opravu a údržbu.

Most získal své jméno tím, že zčernal od sazí z parních lokomotiv, které tudy jezdily po trati z Prahy do Čelákovic. Původní most byl kamenný, avšak na začátku 20. století byl stržen a vyrostl zde most betonový. Dnes je dochováno asi desetimetrové torzo jednoho z nájezdů mostu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Černý Most, památky, stavby, most, Praha, železnice, oprava, Správa železniční dopravní cesty, Zahrada Eden, ODS, Česká pirátská strana, Vysočany, Horní Počernice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

A pak mají být peníze na něco užitečného, když se cpou do takových zbytečností.

Pondělí, 12. září 2022, 08:48Odpovědět

Josef Volfík

To jsou starosti!

Středa, 7. září 2022, 14:50Odpovědět

Praha 14 chce získat torzo mostu, který dal jméno čtvrti Černý Most  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.