Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražští hasiči mají první ženu ve výjezdové jednotce. Nebude mít úlevy ani privilegia

Ve stanici Holešovice od 1. září slouží Michaela Žďárská, první profesionální hasička ve výjezdové jednotce. Začala před před třemi lety u dobrovolných hasičů, má za sebou skoro padesát výjezdů, pomáhala i po tornádu nebo během pandemie.

Žďárská nastoupila v roce 2019 k jednotce dobrovolných hasičů v Dolních Měcholupech. Za tři roky služby se zúčastnila 49 výjezdů k požárům, zajištění technické pomoci nebo mimořádným událostem jako bylo tornádo na Moravě.

„Za svůj nejtěžší výjezd v roli dobrovolné hasičky považuje požár bytu z dubna loňského roku v ulici Černokostelecká, kde bylo 14 zraněných (popálených) osob a z toho 7 dětí. Na místo dorazila se svou jednotkou jako druhá a bylo nutné poskytnout zraněným první předlékařskou pomoc do příjezdu Zdravotnické záchranné služby,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčích pražských hasičů Martin Kavka.

K 1. září se ale stala profesionálkou a nastoupila do směny B na nové holešovické stanice. První 24hodinovou službu bude mít v sobotu 3. září.

„Michaela splnila fyzické, zdravotní a psychické testy bez jakýchkoliv výjimek a úlev, tedy stejné, jako mají u profesionálních hasičů muži,“ informoval Kavka.

Hasičku v práci uvítali i ministr vnitra Vít Rakušan a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Vladimír Vlček. „Oba zdůraznili, že nová kolegyně pražských profesionálních hasičů splnila veškeré předpoklady stát se jednou z nich a během výkonu služby jako příslušnice HZS nebude mít žádné úlevy nebo zvláštní privilegia,“ dodal Kavka.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky hasiči, výjezdová jednotka, Holešovice, žena, služba, Martin Kavka, Hasičský záchranný sbor, Morava, Dolní Měcholupy, Vít Rakušan, Vladimír Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hasiči mají první ženu ve výjezdové jednotce. Nebude mít úlevy ani privilegia  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.