Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Prahou se rozezněl hlas nového zvonu, který symbolizuje zvony zabavené za války

V Praze byl v neděli slavnostně představen nový pamětní Zvon #9801, jehož jméno symbolizuje nejen jeho hmotnost, ale také počet zvonů, které byly zabaveny z českého území za druhé světové války nacistickým Německem. Veřejnost může zvon vidět až do konce září vidět u Čapadla na Smetanově nábřeží.

„Cílem iniciativy Zvon #9801 bylo nahradit tisíce umlčených zvonů novým silným hlasem“

Zvon byl slavnostně odhalen. 28. srpna 2022, tedy symbolicky přesně osmdesát let ode dne, kdy bylo 9801 rekvírovaných zvonů odvezeno do válečných továren nacistického Německy. Tehdy lodě vyplouvaly z Rohanského ostrova, kde by měl Zvon #9801 najít své trvalé umístění. Prozatím ho lidé mohou obdivovat u Čapadla na Smetanově nábřeží, a to až do konce září.

„Všechny zvony, které za druhé světové války zmizely z českých a moravských zvonic, navrátíme jen těžko. Cílem iniciativy Zvon #9801 bylo nahradit tisíce umlčených zvonů novým silným hlasem. Společně jsme ho dnes poprvé rozezněli na Vltavě za přítomnosti lidí, kteří se o jeho zrod zasloužili. Tím ale naše snahy nekončí, veřejná sbírka se mění na dlouhodobou. Věříme, že se podaří postupně doplnit další chybějící zvony,” uvedl v tiskové zprávě předseda spolku pražských zvoníků Sanctus Castulus Ondřej Boháč, kterého veřejnost zná jako ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Zvon vznikl díky štědrým dárcům, kteří přispěli do veřejné sbírky. Cílová částka je stanovena na 14 milionů korun a zatím je naplněna ze 73 procent díky 2300 dárcům. Zvon svobody podpořilo také Ministerstvo obrany ČR. „Na nacistická zvěrstva a hrůzy války nesmíme zapomínat, proto jsme rádi podpořili tento projekt darováním vyřazených pontonů na přepravu zvonu do srdce Prahy. Děkuji organizátorům, že po 80 letech vrátili symbolicky zpět zvony ukradené nacisty," uvedla v materiálu pro novináře Jana Černochová (ODS), ministryně obrany ČR.

Zvon by měl najít místo na Rohanském ostrově

Lidé budou moci i nadále podporovat sbírku, jejímž účelem je financování obnovy dalších zvonů na českých věžích a zvonicích. Zvon je pro tento účel opatřen elektronickou zvoničkou. Za každých symbolických 980,10 korun, které dárci nasbírají pomocí zaslaných DMS ve tvaru DMS ZVON 90 na číslo 87 777, zvonička na Zvon #9801 symbolicky zazvoní jedním úderem. Když se na účtu 9801 1 9801 1/2010 nasčítá 9 801 korun, zvon zazvoní třikrát. Symbolická zvonění jsou však kvůli případnému rušení nočního klidu možná jen mezi osmou hodinou ranní a desátou večerní.

Zvon #9801 chce iniciativa v budoucnosti darovat Praze a počítá se s jeho symbolickým umístěním na Rohanském ostrově, kde by zvonice měla být součástí Parku Maniny. V řešení chce iniciativa pokračovat i s politickou reprezentací, která na magistrátu vzejde z podzimních komunálních voleb.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Cudlín, Tomáš Brabec

Štítky zvon, památky, historie, Praha, druhá světová válka, Nacistické Německo, Rohanský ostrov, Jana Černochová, Ondřej Boháč, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, Ministerstvo obrany České republiky, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou se rozezněl hlas nového zvonu, který symbolizuje zvony zabavené za války  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.