Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Počet obyvatel Prahy dál roste. Stále častěji přicházejí mladí cizinci

Po poklesu v devadesátých letech je Praha díky dostupnosti pracovních míst a kvalitnímu městskému prostředí stále atraktivnější a její počet obyvatel roste. Vyplývá to z nové studie mapující populační vývoj a sociální strukturu obyvatel Prahy v kontextu evropských měst, kterou vydal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

V Praze trvale žije okolo 1,6 milionu obyvatel

Největší nárůst počtu obyvatel zažívala Praha vždy v dobách silného ekonomického růstu, tedy v letech 2003 až 2009 a od roku 2014 do roku 2019.

„Nárůst obyvatel automaticky znamená vyšší finanční nároky na město. Je potřeba zajistit dostupnou městskou hromadnou dopravu, parkovací místa, dostatek bytů, lékařů či školek. Ukazuje se, že v Praze trvale žije okolo 1,6 milionu obyvatel a pokud započítáme obyvatele Středočeského kraje, kteří denně dojíždějí do Prahy za prací, jedná se dokonce o 1,8 milionu lidí. Trvalé bydliště tu však má jen 1,3 milionů obyvatel, takže i když náklady na infrastrukturu logicky rostou, Praha stále tratí na výnosech z daní,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel IPR Ondřej Boháč

Podle studie, kterou vydal IPR, se nárůst počtu obyvatel netýká jen velkých světových měst, ale také Prahy, kde je v kontextu ostatních evropských měst dokonce nadprůměrný populační vývoj v posledních letech.

Praha je lákadlem hlavně pro mladé

„Praha v této oblasti stále nedosáhne na globální města jako je Paříž, Londýn či další bohatší německá a severská města, přesto je nárůst obyvatel v Praze jedním z nejdynamičtějších ze všech měst bývalého východního bloku a vyšší než v mnoha západoevropských městech,“ vysvětlil ve zprávě pro novináře Boháč.

Praha je lákadlem hlavně pro mladé obyvatele z České republiky i ze zahraničí. Bez cizinců by počet obyvatel Prahy stagnoval nebo či klesal. I přes velký nárůst cizinců v posledních letech je hodnota podílu zahraničních obyvatel na celkové populaci v Praze v evropském srovnání stále pouze mírně nadprůměrná. Praha je nejatraktivnějším městem pro zahraniční imigranty v porovnání s dalšími metropolemi i menšími městy bývalého východního bloku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky statistika, obyvatelé, lidé, cizinci, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Ondřej Boháč, Východní blok, Středočeský kraj, Paříž, Česko, Londýn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Prahy dál roste. Stále častěji přicházejí mladí cizinci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.