Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé pomáhají s hledáním karase obecného, vytlačují ho invazivní druhy

Karas obecný byl jednou z nejběžnějších ryb tůněk a návesních rybníčků. V současné době mu ale hrozí vyhynutí. I přestože tato ryba dokáže přežít v nehostinných podmínkách, přichází postupně o své původní prostředí. Informovalo o tom Biologické centrum Akademie věd České republiky.

Projektu se účastní také zástupci Zoo Praha a České zemědělské univerzity i veřejnost. Už od loňska se zájemci registrují na web zachrankarase.cz, kde je možné zaznamenat výskyt této ryby. Ta se nyní objevuje nejčastěji a jejím největším konkurentem je karas stříbřitý. 

„Do projektu se nám dosud zapojilo 719 respondentů, kteří nahlásili 938 lokalit s výskytem karasů. Úbytku karase obecného si všimlo 75 procent z nich. Stejně tak přibývání invazního karase stříbřitého v našich vodách zaznamenalo 71 procent respondentů,“ uvedl v tiskové zprávě jeden z hlavních koordinátorů záchranného projektu, hydrobiolog Marek Šmejkal z Biologického centra AV ČR.

Jeden člověk například nahlásil 72 loalit. Někteří se pouze zaregistrovali, ale lokalitu nenahlásili, a tak je vědci vyzývají k tomu, aby se do akce zapojili. Lidé karase obecného spatřují zejména v rybníčcích, tůních a zatopených lomech. 

„Když jsme ověřovali data od respondentů, potvrdilo se, že zejména drobné lokality jako lomy a tůně jsou opravdu posledními místy, kde je vyšší šance najít původního karase. V řekách a větších rybnících převládá invazní karas stříbřitý, který se tam dostává především při vysazování ryb, například s násadou kapra,“ přidal Šmejkal. 

Lidé si v komentářích všímají, že karase obecného nahrazuje stříbřitý. Například na jihu Čech pak veřejnost poukazovala i na problém s dalším invazním druhem, střevličkou východní.

Díky lidem se podařilo najít desítky míst, kde ještě karas obecný přežívá. Jde o místa, která vědci neznali. Na řadě míst se ale už vyskytuje karas stříbřitý. „Často tady karas stříbřitý převažuje v poměru 10:1 a karas obecný vykazuje velice špatnou kondici. Někde výměna druhů proběhla tak nenápadně a postupně, že nám lidé hlásí karasy obecné, a přitom na lokalitě už najdeme pouze karasy stříbřité,“ dodal Šmejkal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky karas, výzkum, příroda, ryba, ryby, Biologické centrum AV ČR, projekt, invazní druh, ZOO Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé pomáhají s hledáním karase obecného, vytlačují ho invazivní druhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.