Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha sestěhovává romské uprchlíky z Ukrajiny ze stanových městeček do jednoho

Pražský magistrát dnes začne sestěhovávat stanová městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny do jednoho. Nově tak bude místo dvou jedno v Troji. Tam se přesunou lidé i zařízení z Malešic, kde bude městečko na čas zakonzervováno. Sdělil to primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Důvodem sestěhování je nízký počet uprchlíků, kteří stany využívají. První městečko s kapacitou 150 lůžek otevřela Praha v květnu v Troji, následovalo stejně velké v Malešicích. Stanovými městečky dosud prošlo přes 2400 lidí a nyní jich tam není dohromady ani stovka.

Kapacita sloučeného areálu bude 250 lůžek

„Během úterý sestěhujeme obě stávající městečka do jednoho v Troji. Kapacita sloučeného areálu bude 250 lůžek, provoz bude zajišťovat zhruba 30 lidí. Stanové městečko v Malešicích zavřeme a zůstane zakonzervováno zhruba měsíc. V případě potřeby může být provoz obnoven," uvedl Hřib.

Jedno ze stanových městeček dosud sloužilo jako čekárna pro Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech a druhé poskytovalo nouzové přístřeší pro příchozí uprchlíky, kteří neměli kam jít. „Situaci se nám podařilo dostat pod kontrolu, proto zůstane v provozu už jenom jedno z nich. Zároveň klesá počet klientů," doplnil primátor. V pondělí bylo v Malešicích 71 lidí a v Troji devět.

První stanové městečko otevřel magistrát 14. května v Troji

První stanové městečko s kapacitou 150 lůžek otevřel magistrát v Troji v sobotu 14. května. První víkend tam našlo azyl 142 lidí. Na přelomu května a června potom začalo fungovat stanové městečko se stejnou kapacitou v Malešicích.

Praha 11. července po necelém měsíci znovu otevřela asistenční centrum ve Vysočanech, které dříve uzavřela kvůli vyčerpání ubytovacích kapacit. Centrum nyní funguje a poskytuje Ukrajincům všechny služby až na zajištění ubytování s výjimkou nouzového přespání ve stanových městečkách a zprostředkování státních lůžek Správy uprchlických zařízení. Od počátku konfliktu na Ukrajině získalo podle dat ministerstva vnitra v ČR dočasné vízum 400 tisíc uprchlíků, z toho 91 tisíc v Praze.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky Rusko, Ukrajina, uprchlíci, migrace, Praha, uprchlík, Troja, Malešice, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, Vysočany, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha sestěhovává romské uprchlíky z Ukrajiny ze stanových městeček do jednoho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.