Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V pondělí proběhne výjimečná zkouška sirén. Hasiči otestují verbální signalizaci

V pondělí v poledne se na území hlavního města výjimečně rozezní sirény. Hasičský záchranný sbor bude prověřovat vysílání verbálních informací. Oproti klasickému houkání zazní jen verbální signál, hasiči tak otestují funkčnost poloviny pražských sirén.

Zkouška proběhne mimo běžný termín

V pondělí 25. července budou hasiči zkoušet připravenost sirén, konkrétně funkčnost verbálního signálu. „Ve 12:00 hodin se rozezní sirény, které budou vysílat pouze zkušební verbální text: Raz, dva, tři, zkouška,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí hasičů Vít Hofman. „Stane se tak mimo běžný termín, kterým je první středa v měsíci,“ připomněl mluvčí. Pražané jsou totiž zvyklí na pravidelnou zkoušku sirén, která probíhá každou první středu v měsíci. Jedná se o 140 sekund dlouhý nepřerušovaný tón, někdy doprovázený verbálním dignálem ‚zkouška sirén‘. 

Sirén je v Praze 420 z toho 222 rotačních a 198 elektronických. Rotační sirény pouze houkají, zato elektronické jsou vybaveny i modulem pro vysílání verbálních informací. Právě ty budou v pondělí prověřovány. Sirény jsou ovládány z ústředny Hasičského záchranného sboru ČR a operačního střediska Krizového štábu hl. m. Prahy.

Sirény jsou klíčovou pomocí při vyjímečných událostech

Zatímco rotační sirény jen vydávají výstražný signál, pomocí elektronických sirén je možné občany informovat o zdroji nebezpečí. Existují čtyři různá upozornění: všeobecná výstraha, nebezpečí zátopové vlny, chemická havárie a radiační havárie. Nejvýznamnější pomoc poskytly podle hasičů při záplavách v roce 2002, kdy s díky včasnému varování podařilo evakuovat na 50 tisíc osob.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hasiči, sirény, zkouška sirén, Praha, Hasičský záchranný sbor, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí proběhne výjimečná zkouška sirén. Hasiči otestují verbální signalizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.